Avondconcert

Nieuw licht op iconische cyclus: Das wohltemperierte Klavier gecombineerd met koorwerken

NTR
foto: Elias Gottlob Haussmann
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuw licht op iconische cyclus: Das wohltemperierte Klavier gecombineerd met koorwerken

Pianist Julien Libeer en Cappella Amsterdam gaan een muzikale dialoog aan in programma The Well-Tempered Songbook. Het vertrekpunt vormt de muziek uit Das wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach. In het programma komen zeven eeuwen aan muziekgeschiedenis samen.

Avondconcert: The Well-Tempered Songbook

Het idee voor het project ontstond tijdens een van de coronalockdowns. Libeer gebruikte zijn noodgedwongen vrije tijd om Das wohltemperierte Klavier in te studeren. Het viel hem op dat het werk een scharnierpunt is in de westerse muziekgeschiedenis. “Het is een samenvatting van wat er daarvoor gemaakt was en tegelijkertijd een blik op wat er zou komen.” Het bracht hem op het idee om een panoramisch programma samen te stellen waarin polyfonie op het klavier en polyfonie in vocale muziek elkaar de hand reiken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Libeer belde Daniel Reuss, de artistiek leider van Cappella Amsterdam, en ontvouwde zijn plan om met Bach als leidraad een programma samen te stellen voor piano en koor. Waar op piano de muziek van Bach klinkt, zingt Cappella Amsterdam juist geen Bach. Reuss: “Dat zou dubbelop zijn. Maar in bijna alle stukken is wel sprake van polyfonie.”

Volgens Libeer is het programma uniek. “Bachs Wohltemperierte Klavier wordt eigenlijk nooit in een andere context gebracht – het wordt óf integraal uitgevoerd, óf niet. Het wordt zelden gecombineerd met andere werken, laat staan met vocale werken. Een programma als dit werpt misschien ook een nieuw licht op die iconische cyclus.”

The Well-Tempered Songbook is live te horen in het Avondconcert van donderdag 9 februari.

Ster advertentie
Ster advertentie