Avondconcert
NTR

37 radiostations staan stil bij Dag van de Mensenrechten met Voices van Max Richter

  1. Klassiekchevron right
  2. 37 radiostations staan stil bij Dag van de Mensenrechten met Voices van Max Richter

Op 10 december 1948 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. Voor het album Voices liet de Britse componist Max Richter zich inspireren door dit verdrag. In een speciaal concert wordt Voices wereldwijd uitgezonden door 37 radiostations op de Dag van de Mensenrechten.

Max Richter en zijn creatief partner Yulia Mahr zijn een samenwerking aangegaan met de VN om op 10 december stil te staan bij de Dag van de Mensenrechten. Met het project Voices hopen Richter en Mahr een gevoel van hoop en gemeenschap op te roepen.

All human beings opnieuw uitgebracht in vijf talen

Op de Dag van de Mensenrechten is een speciale rol weggelegd voor het muziekstuk All human beings. In dit stuk heeft Richter een tekst van Eleanor Roosevelt uit 1949 verwerkt. Zij was de eerste voorzitter van de VN-commissie voor de Rechten van de Mens en speelde een essentiële rol bij de opstelling van de VN-verklaring. Haar stem wordt afgewisseld met die van een jonger iemand om een gevoel van jeugdigheid en toekomstperspectief over te brengen. Ook Richter en Mahr mensen op om delen van de VN-verklaring op te nemen en naar hen toe te sturen. Ze ontvingen honderden inzendingen in meer dan 70 talen. Zo creëerde Richter een soort muzikaal landschap waardoor de VN-verklaring heen stroomt en waarin de stem van ieder mens wordt gehoord.

Richter en Mahr: "In deze moeilijke tijd in de geschiedenis van de mensheid is de tekst van de VN-verklaring belangrijker dan ooit tevoren."

Max Richter en Yulia Mahr (Foto: maxrichtermusic.com).

Speciaal voor de Dag van de Mensenrechten brengt platenlabel Decca dit stuk opnieuw uit in vijf talen, waaronder het Nederlands. De Nederlandse verteller is auteur Marieke Lucas Rijneveld.

Marieke Lucas Rijneveld (Foto: ANP - Jeroen Jumelet).

Luister naar Voices in het Avondconcert op NPO Radio 4

Voices wordt op 10 december door 37 radiostations uitgezonden, waaronder door NPO Radio 4 in het Avondconcert vanaf 20:30 uur. De uitvoerenden zijn koor Tenebrae, het Max Richter Ensemble, sopraan Grace Davidson en violist Viktoria Mullova onder leiding van Robin Ziegler. De Britse actrice Sheila Atim is de verteller.

In Podium sprak Hans Haffmans met Max Richter over het bijzondere evenement.

Max Richter vertelt over zijn stuk Voices

Beluister het concert

De Spotify-lijst van Max Richter

Speciaal voor de Dag van de Mensenrechten heeft Richter een Spotify-lijst samengesteld met daarin muziek die voor hem de boodschap van het VN-verdrag benadrukt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Omslag: Pexels

Ster advertentie
Ster advertentie