Avondconcert

Wie is Daniil Trifonov?

NTR
foto: EPA Robert Ghement
  1. Klassiekchevron right
  2. Wie is Daniil Trifonov?

Daniil Trifonov geldt zonder meer als een van de meest opvallende pianisten van deze eeuw. Hij zette zich in de eerste helft van de jaren 10 van deze eeuw stevig op de klassieke kaart en sindsdien is zijn bijdrage aan de mondiale klassieke muziekwereld blijven groeien. Recensenten spreken zelfs al van de grootste pianist van ons tijdperk.

Daniil Trifonov wordt op 5 maart 1991 geboren in Nyzhny Novgorod in Rusland. Hij komt uit een muzikale familie met een componerende vader en een moeder die muziekles geeft. Op zijn 5e begint hij zelf met pianolessen en al na een paar jaar treedt hij op als solist met orkesten. Vanaf zijn 9e gaat hij studeren aan de beroemde Gnessin School of Music in Moskou. Naast zijn lessen aan de piano, ontwikkelt hij ook interesse in compositie. Als hij 18 is vervolgt hij zijn studie aan het Cleveland Institute of Music.

In het seizoen 2022-2023 is Trifonov als artist in residence verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Gedurende het seizoen is hij meerdere malen te bewonderen in vier verschillende programma’s met onder meer muziek van Mason Bates en George Gershwin. Het Avondconcert zendt zijn uitvoering van Beethovens Pianoconcert nr.1 uit op maandag 16 januari.

Het is niet verbazingwekkend dat de jonge Trifonov hoge ogen gooit op allerlei concoursen. Juryleden als pianiste Martha Argerich zijn dan al enorm van hem onder de indruk. Zijn echte doorbraak komt in 2011, dan rijgt hij ineens de eerste prijzen bij prestigieuze concoursen aaneen. In Tel Aviv wint hij het Arthur Rubinstein Concours en een paar weken later wint hij ongeveer alle prijzen tijdens het International Tsjaikovski Concours in Moskou. In de jaren daarna rijst Trifonovs ster verder, hij maakt zijn debuut in talloze grote concertzalen in onder meer New York, Londen, Wenen en Parijs.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In een interview op de site van het London Symphony Orchestra vertelt Trifonov dat zijn liefde voor klassieke muziek pas echt begon toen hij Le poème d’extase van Skrjabin hoorde. “Ik speelde al lang piano, maar toen ik dat stuk voor het eerst hoorde kreeg ik Skrjabinkoorts. De jaren daarna speelde ik meteen meer dan de helft van zijn muziek.”

Brede interesse

Naast de muziek van Skrjabin waaiert de muzikale interesse van Trifonov uit over de hele muziekgeschiedenis. Hij nam muziek op van onder meer Bach, Chopin, Liszt en Rachmaninov. Tegelijkertijd is hij ook niet bang voor modern repertoire. En als hij even geen zin heeft in klassiek dan luistert hij zelfs naar rockbands als King Crimson.

Tegenwoordig is Trifonov niet meer weg te denken uit de internationale klassieke muziek scene. Vanuit zijn thuisbasis New York geeft hij recitals en concerten over de hele wereld. Naast zijn bestaan als solist is hij ook actief als kamermusicus en als liedpianist. Bovendien componeert hij ook, in 2014 publiceerde hij zijn Pianoconcert en speelde hij zelf de première. Tijdens het Verbier Festival in 2018 speelde hij opnieuw een première van zijn eigen werk, dit keer een pianokwintet.

Ster advertentie
Ster advertentie