Avondconcert

Het Matangi Kwartet en Marene Elgershuizen

NTR
  1. Klassiekchevron right
  2. Het Matangi Kwartet en Marene Elgershuizen

Tijdens de eerste editie van het Unheard Music Festival van het Matangi Kwartet stond de programmering grotendeels in het teken van de Oekraïense componist Valentyn Silvestrov. Nu koppelen de Matangi's zijn muziek in het Avondconcert aan de muziek van de Nederlandse componist Anthony Fiumara die voor sopraan Marene Elgershuizen een liederencyclus schreef voor sopraan en strijkkwartet.

Violiste Maria-Paula Majoor herinnert zich nog hoe zij en het Matangi Kwartet in 2017 tijdens de eerste editie van het Unheard Music Festival componist Valentyn Silvestrov mochten verwelkomen als gast. “Hij leeft echt als kluizenaar en is echt moeilijk te pakken te krijgen, dus het was heel bijzonder dat hij er was. Hij spreekt geen woord Engels, dus zijn dochter was mee om de gesprekken te kunnen vertalen. We hebben toen veel met hem samengewerkt. Het is een bijzondere man, hij wil eigenlijk alleen maar componeren. Overal waar hij binnenkomt zoekt zijn blik meteen naar een piano, zodat hij plaats kan nemen en kan spelen, ook toen hij even bij ons thuis was achter onze valse piano!”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De muziek van Silvestrov laat zich volgens Majoor omschrijven als verstild en melancholiek. “Maar er sluimert ook altijd een dreiging. Om de muziek te spelen moet je haast improviseren. Er is nooit sprake van maar één tempo – in de partituur staan overal aanduidingen, ‘hier iets sneller’, ‘nu weer rustiger’. Soms is er ook sprake van een grafische partituur, dan schrijft hij geen noten en ritmes voor, maar tekent hij op de notenbalk alleen nog een lijn die knikjes omhoog of omlaag heeft, daar moet je dan zelf mee doen wat jij denkt dat er staat. Best lastig om dat met een strijkkwartet goed op elkaar af te stemmen, ja. Dat moet je echt aanvoelen, dus je moet goed op elkaar ingespeeld zijn.”

Het Eerste strijkkwartet van Silvestrov combineren de musici met muziek van Anthony Fiumara. “Zijn strijkkwartet I Dreamed in the Cities Last Night past mooi bij het werk van Silvestrov én bij zijn eigen liederencyclus Emily die we spelen met mezzosopraan Marene Elgershuizen. Fiumara schreef die cyclus op verzoek van haar voor het project Splendid Isolation. Hij maakte daarbij gebruik van gedichten van Emily Dickinson, die vrijwillig in isolatie leefde.”

Het Matangi Kwartet en mezzosopraan Marene Elgershuizen zijn te horen in het Avondconcert van woensdag 27 januari om 20:00 uur op NPO Radio 4.

Ster advertentie
Ster advertentie