Avondconcert
NTR

Geen competitie in Naarden Piano Festival, maar talentherkenning

foto: Naarden Piano Festival
  1. Klassiekchevron right
  2. Geen competitie in Naarden Piano Festival, maar talentherkenning

Van 28 april tot en met 1 mei verbindt het Naarden International Piano Festival de nieuwste pianotalenten met de ervaren pianomeesters. Deze keer zijn dat Imogen Cooper en Alexander Gavryluyk. Het hele weekend volop optredens, met het openingsconcert live in het NTR Avondconcert.

Avondconcert: Openingsconcert Naarden International Piano Festival

Sprongen maken

Het pianofestival is speciaal opgericht om te werken als eerste springplank voor talentvolle musici, op weg naar de volgende sprongen. Talentbegeleiding dus, maar waarom is dat nodig als ze al zo talentvol zijn?

De vrouw achter dit festival, Nino Gvetadze, herkende dat veel jonge musici, net klaar met het conservatorium, tegen een muur aanlopen. Het plotseling zelfstandig repertoire kiezen, netwerk opbouwen en zelf manieren vinden om te groeien is niet voor alle studenten vanzelfsprekend. Zij zouden veel baat hebben bij meer mogelijkheden en steun om dat proces op gang te helpen.

Daarom dacht Gvetadze in 2019:

Quote

Wat zou het mooi zijn als we een evenement konden organiseren, een festival, waarbij jonge talentvolle pianisten hun helden zouden kunnen ontmoeten. Met elkaar een groep vormen waarbij de jongeren van de ervaren pianisten kunnen leren en samen optreden op hetzelfde podium.

Nino Gvetadze

Maar onder een belangrijk voorwaarde, Gvetadze vindt dat muziek niet om competitie gaat. "We zouden in staat moeten zijn een groot talent te herkennen zonder eerst de lijst met prijzen in hun biografieën door te lezen."

Andreaskerk aangekocht speciaal voor jonge musici

Mede-oprichtster van dit pianofestival is Hankie Bruinsma Verburgh. Zij heeft met de stichting Robert F.W. Bruinsma de Andreaskerk in Naarden verbouwd tot concertzaal, genaamd BIJ ANDREAS. Met als doel een thuisbasis te creëren voor de activiteiten van de stichting: het ondersteunen van jonge musici, met name pianostudenten, op weg naar hun toekomst.

De aanstormende talenten zullen dankbaar zijn voor deze faciliteiten. En bij het Naarden Piano Festival kunnen ze op zaterdag hun spel tonen aan het publiek. Discovery Series heten deze concerten.

Programmering 2022

Artistiek directeur Nino Gvetadze licht de concerten van deze festivaleditie zelf toe in dit filmpje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Traditiegetrouw opent Nino Gvetadze zelf het openingsconcert. Ditmaal neemt ze de solistenrol op zich in Beethovens Vierde en zijn 'Zesde' Pianoconcert. Schreef Beethoven niet vijf pianoconcerten? Klopt, maar zijn enige vioolconcert (Opus 61) heeft hij ook meteen omgeschreven naar een versie voor piano. Kennelijk kon hij dat niet laten als fervent pianist.

De uitvoeringen zijn in een intieme kamermuziekversie, samen met het Ruysdael Kwartet en Szymon Marciniak op contrabas en Marc Aixa Siurana op pauken. Het NTR Avondconcert is er live bij op 28 april.

Het slotconcert op zondagmiddag is een benefietconcert voor Oekraïne, het geld gaat naar vluchtelingen. Uitvoerend pianist Alexander Gavrylyuk komt zelf uit Oekraïne.

Ster advertentie
Ster advertentie