Avondconcert
NTR

Geen kroning zonder muziek

foto: ANP Olaf Kraak
  1. Klassiekchevron right
  2. Geen kroning zonder muziek

Het zijn drukke weken voor royalty watchers en andere liefhebbers van de koningshuizen. In Nederland staan we op Koningsdag stil bij het 10-jarig jubileum van koning Willem-Alexander, terwijl ze zich in Engeland opmaken voor de kroning van King Charles. Ook voor liefhebbers van klassieke muziek is er tijdens de plechtigheden van alles te beleven

Van Purcell tot Händel, van Kronungsmesse tot Koningslied. Een kroning of koninklijke huldiging was de afgelopen eeuwen niet compleet zonder muziek. En ook vandaag de dag pakken de koningshuizen uit als er een bijzonder moment plaatsvindt.

Nederlandse componisten

Tijdens de plechtigheden rondom de inhuldiging van Willem-Alexander in 2013 speelden het Nederlands Blazers Ensemble en Amsterdam Sinfonietta samen met het Nederlands Kamerkoor en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. Op het programma stond muziek van Nederlandse componisten als Jan Pieterszoon Sweelinck, Graaf Unico van Wassenaer en Jurriaan Andriessen. Een verband met de Engelse traditie was ook te horen, want George Friedrich Händel, Joseph Haydn en Ralph Vaughan Williams gaven muzikaal acte de présence met muziek die ze schreven voor het Britse koningshuis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Engelse traditie

Voor de kroning van King Charles III op 6 mei, kregen twaalf componisten het verzoek een opdrachtwerk te schrijven. De geselecteerde Britse componisten zijn allemaal van naam. Zo schrijft de gelauwerde musicalcomponist Andrew Lloyd Webber een Coronation Anthem en schrijft filmcomponist Patrick Doyle een Coronation March. Ook bariton en componist Roderick Williams is van de partij. Het muzikale geheel staat onder toeziend oog van de Master of the King’s Music, Judith Weir, die zelf ook een duit in het zakje doet.

Naast deze nieuwe muziekstukken, klinkt er ook muziek van componisten als Edward Elgar en William Byrd. De bekendste muziek is waarschijnlijk een van de Coronation Anthems van George Friedrich Händel: Zadok the Priest. Händel schreef het werk in 1727 toen hij net genaturaliseerd was tot Brit. De kroning in kwestie was die van King George II en zijn vrouw Queen Caroline. Sindsdien zijn de Coronation Anthems altijd onderdeel geweest van de kroningen in het Britse koningshuis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

A Garland for the Queen

Voor de kroning van Queen Elizabeth II in 1953 kregen ook verschillende componisten de opdracht een werk te schrijven. Verzameld onder de titel A Garland for the Queen schreven componisten als Arthur Bliss, Ralph Vaughan Williams, Gerald Finzi en Arnold Bax koorwerken voor de plechtigheid.

In het Avondconcert van donderdag 27 april presenteert Beitske de Jong deze en andere koninklijke werken. Ze blikt terug op de inhuldiging van Willem-Alexander en de kroning van Queen Elizabeth II, en ze kijkt vooruit naar de kroning van King Charles op 6 mei.

Ster advertentie
Ster advertentie