Avondconcert
NTR

Trio Basilova | Fridman | Napolov daalt af naar het diepste punt op aarde

  1. Klassiekchevron right
  2. Trio Basilova | Fridman | Napolov daalt af naar het diepste punt op aarde

Celliste Maya Fridman is dit seizoen artist in residence van TivoliVredenburg. Op donderdag 11 februari speelt ze daar met het Libero Strijkorkest en met de twee leden van haar trio, pianiste Helena Basilova en percussionist Konstantyn Napolov. Aan het Avondconcert vertelt Fridman vast waarom ze uitkijkt naar het concert.

Het concert opent met twee werken voor cello en orkest, een deel uit From Jewish Life van Ernest Bloch en het Tweede celloconcert van Peteris Vasks. Fridman: “Ik hou van de muziek van Bloch, dus toen vanuit TivoliVredenburg het voorstel kwam om From Jewish Life toe te voegen aan het programma, deed ik dat graag. Het is natuurlijk wel een stuk dat contrasteert met het minimalisme uit de rest van het programma.”

Dat minimalisme komt als eerst aan bod in het Tweede celloconcert van Vasks. “Het is een van mijn favoriete werken en ik speel het tijdens het concert met het Libero Strijkorkest. Zij werken zonder dirigent, dus ik moet samen met de concertmeester de leiding nemen. De muziek van Vasks past mooi bij de werken van Aart Strootman en David Lang die we in de tweede helft van het programma spelen.”

Trio Basilova | Fridman | Napolov. Foto: Brendon Heinst in het Mauritshuis.

In die tweede helft van het programma voegen haar vrienden pianiste Helena Basilova en percussionist Konstantyn Napolov zich bij Fridman en het Libero Strijkorkest. Zowel met Basilova als met Napolov speelde Fridman al als duo voordat ze in 2018 besloten om als Trio Basilova | Fridman | Napolov te gaan spelen. Ze vroegen verschillende componisten om werken voor hun formatie te schrijven, onder meer via de Dutch Golden Collection waarmee Napolov zich inzet voor slagwerkrepertoire.

Diepste punt op aarde

In Obscure Atlas SG-3 daalt componist Aart Strootman af in de diepste door de mens gemaakt plek op aarde. In 1970 boorde Rusland een aantal gaten in de aardkorst op het Kola-schiereiland. Het diepste punt staat bekend als SG-3, het meet 12.262 meter onder zeeniveau. Naast wetenschappelijke inzichten leverde het ook broodje-aapverhalen op over de poorten van de hel. Strootman vroeg zich ook af wat zich in de diepte bevindt en hoe het daar klinkt.

Voor Fridman is het idee van het stuk duidelijk: “Probeer je voor te stellen dat je door de atmosfeer naar beneden valt de diepte in. Het eerste deel heeft als titel Exosphere en uiteindelijk beland je in het slotdeel Core in de kern van de aarde.”

Het laatste werk op het programma is Pierced van David Lang, een tripelconcert voor cello, piano, slagwerk en strijkorkest. Basilova, Fridman en Napolov speelden het werk eerder en ze spraken zelfs met de componist over het werk. Fridman: “Ik was erg nerveus toen we hem gingen ontmoeten, maar hij was erg open minded. Hij bleek veel meer een collega dan de legendarische ster die ik had verwacht.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Pierced neemt het trio een andere rol aan dan in het werk van Strootman. Waar ze in het laatste geval als één organisme met het orkest spelen, is dat nu juist tegenovergesteld. “Het trio is nu soms juist in gevecht met het orkest, maar aan het eind komt alles bij elkaar.”

“Het is ongelofelijk dat we dit momenteel kunnen doen. Ik ben erg blij dat we dankzij TivoliVredenburg toch kunnen spelen. Ik heb de afgelopen tijd harder gewerkt dan ooit en ik geniet ook heel erg van het proces dat voorafgaat aan een concert. Hoewel er in de zaal geen publiek is, weet ik dat de muziek via de stream van TivoliVredenburg en via de radio-uitzending toch op veel plekken te horen zal zijn.”

Trio Basilova | Fridman | Napolov en het Libero Strijkorkest spelen donderdag 11 februari in het Avondconcert. Het trio presenteert op 19 februari hun cd Obscure Atlas met daarop onder meer het werk van Aart Strootman.

Ster advertentie
Ster advertentie