Naar homepage
Funfact

Groter empathisch vermogen door muziek

  1. Klassiekchevron right
  2. Groter empathisch vermogen door muziek

De Duitse dirigent Kurt Masur heeft eens gezegd: "Voor elke muziekdocent die je ontslaat, moet je honderd politieagenten aannemen". Masur bedoelde hiermee te zeggen dat muzikale educatie ervoor kan zorgen dat mensen een groter inlevingsvermogen ontwikkelen.

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder kan zich vinden in deze uitspraak. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat muziek maken en beluisteren ervoor zorgt dat mensen een groter empathisch vermogen ontwikkelen. Met name de voorkant van de hersenen, oftewel de orbitofrontale cortex, werkt beter samen met de achterkant van de hersenen, als men musiceert. Deze verbinding controleert de sociale cognitie en dus hoe goed wij ons kunnen inleven in anderen.

Type muziek

Of de sociale verbindingen in de hersenen verbeteren zodra je luistert naar muziek, hangt af van het muziekgenre. In principe wekt heavy metal eerder stress op. Deze muziek heeft bij de meeste mensen sneller een negatief effect op de hersenverbindingen. Klassieke muziek is vaker rustgevend. Dit genre heeft veelal een positieve uitwerking op de verbindingen in de hersenen.

Ook niet elk muziekstuk zorgt voor een betere verbinding in het brein. Uit onderzoek bleek dat bij veel deelnemers een positieve hersenactiviteit werd gesignaleerd toen zij luisterden naar muziek van Robert Schumann. De muziek van Arnold Schönberg wekte eerder irritatie op en had dus een negatief effect op het gemoed.

Of de sociale cognitie beter geprikkeld wordt hangt overigens ook weer sterk samen met muzieksmaak. Fans van de muziek van Schönberg kunnen toch een groter inlevingsvermogen ontwikkelen als zij luisteren naar zijn muziek. Wat dus prettig in jouw gehoor ligt, kan je empathisch vermogen vergroten.

Waarschijnlijk maak je positieve verbindingen in je brein door te luisteren naar dit lijstje:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

College

Erik Scherder deelt zijn kennis graag en heeft colleges gegeven in DWDD Summerschool en De Universtiteit van Nederland. Bekijk hieronder zijn laatste college over de invloed van muziek op het brein:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Bron: Het Parool

Ster advertentie
Ster advertentie