Funfact
AVROTROS

Waar je Händels 'Zadok the Priest' van kent

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Waar je Händels 'Zadok the Priest' van kent

Het is een van Georg Friedrich Händels bekendste werken, maar toch doet de naam niet altijd meteen een belletje rinkelen. De muziek zelf doet dat vaak wel, al ligt het maar net aan wie je het vraagt wélk belletje dat dan is. De kroningshymne Zadok the Priest wordt tegenwoordig namelijk voor uiteenlopende dingen gebruikt. Zo kun je het kennen van...

...de kroningsceremonies van het Britse koningshuis:

De subtitel Coronation anthem geeft het eigenlijk al weg: deze muziek is geschreven voor een kroning. En wel voor die van de Britse koning George II in 1727. De muziek heeft iets zo majestueus dat de Britten er sindsdien nooit meer van afgeweken zijn. Dus wordt sinds de kroning van George II tijdens het zalven van de nieuwe Britse vorst traditiegetrouw deze hymne gezongen. Dit gebeurde ook tijdens de kroning van Charles III. Ook traditiegetrouw: het wordt gezongen door het koor van de Westminster Abbey in Londen, waar de kroningen plaatsvinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het kan zomaar zijn dat je tijdens het luisteren af en toe even in de war raakt. Want hoor je niet ook dezelfde uitroep uit het Britse volkslied God Save the King? En klinkt daar niet even een stukje van het Hallelujah uit Händels Messiah? Ja, dat hoor je goed! Het was vroeger heel normaal om muzikaal materiaal te hergebruiken. De tekst van het volkslied is op dezelfde passage uit de Bijbel geïnspireerd als Zadok the Priest, namelijk Koningen 1:38-48, de passage die aanvankelijk de zalving van koning Salomon beschrijft.

De tekst van Zadok the Priest is als volgt:

Zadok the Priest, and Nathan the Prophet anointed Solomon King.
And all the people rejoiced, and said:
God save the King! Long live the King!
May the King live for ever,
Amen, Alleluia.

...de Champions League:

Al zal het grotendeels onbewust zijn, miljoenen voetbalsupporters over de hele wereld luisteren al bijna 30 jaar naar de muziek van Händel. De aanstekelijke Champions League-hymne werd geschreven door Tony Britten, een Engelse componist die wel héél goed heeft geluisterd naar de muziek van Händel. Britten baseerde de voetbal-hymne namelijk op Zadok the Priest. Alleen hoef je bovenstaande tekst niet uit je hoofd te leren voor tijdens het voetbal kijken. Deze is namelijk wat aangepast, passend bij het Europese karakter van de Champions League:

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions

("De meesters, de besten, de grote teams, de kampioenen.")

In de podcast De Klassieker duikt Carine Lacor in de relatie tussen klassieke muziek en, jawel, voetbal. De eerste aflevering gaat over de Champions League-hymne:

#1 - Waarom miljoenen voetbalfans al jaren naar Händel luisteren - De Klassieker

...de reclame met het rennende hert:

En het beste bewaren we natuurlijk voor het laatst: je kan Zadok de Priest ook kennen van de Klassieke Top 400 van 2022! En niet alleen omdat het werk ieder jaar in de lijst staat. Voor de Klassieke Top 400 maakten we namelijk deze commercial met een hert, rennend door opspattend water:

Commercial Klassieke Top 400

Ster advertentie
Ster advertentie