Alles over Mahler

Beluister Mahlers Das Lied von der Erde

  1. Klassiekchevron right
  2. Beluister Mahlers Das Lied von der Erde

Alt Jard van Nes en tenor Siegfried Jerusalem zingen Mahlers Das Lied von der Erde bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly.

Gustav Mahler was een meester in het combineren van zang en orkest in zijn symfonieën, of het nu solozang of grootse koren betrof. Maar in de liederencyclus Das Lied von der Erde zijn het symfonische en vocale genre echt één geheel geworden. Het stuk wordt zelfs wel eens een 'lied-symfonie' genoemd.

Mahler koos de teksten uit het boek Die Chinesische Flote (De Chinese fluit) vol oude Chinese poëzie geparafraseerd door Hans Bethge. De componist werd geraakt door de aardse schoonheid en vergankelijkheid die in de gedichten naar voren kwam. Hij koos er zeven uit om in zes liederen op muziek te zetten in Das Lied von der Erde.

De thematiek van de gedichten sloot aan bij de moeilijke periode waarin Mahler Das Lied von der Erde componeerde. In 1907, het jaar waarin hij aan het stuk begon, stierf zijn oudste dochtertje, werd er een hartkwaal bij hem geconstateerd en werd hij na een hoop politiek gekonkel en antisemitisme ontslagen als directeur van de Weense Hofopera. "In één klap ben ik alles kwijt," schreef hij aan zijn vriend Bruno Walter. "Ik moet opnieuw mijn eerste stappen leren, als een pasgeborene." Das Lied von der Erde werd pas na Mahlers dood voor het eerst gepubliceerd en uitgevoerd.

Beluister Mahlers Das Lied von der Erde in het Avondconcert van 17 mei.

Alt Jard van Nes (Foto: ANP)

Ster advertentie
Ster advertentie