Alles over Mahler

Iván Fischer over Gustav Mahler

  1. Klassiekchevron right
  2. Iván Fischer over Gustav Mahler

Iván Fischer, boegbeeld van het Boedapest Festival Orkest, is net als Gustav Mahler een componerende dirigent. Fischer is idolaat van Mahler: "Zijn symfonieën zitten boordevol theater en fantasie."

"Mahler wist als geen ander hoe te beginnen, hoe te eindigen, wanneer je moet uitweiden of veranderen, een visie, een stemming, een stemmingswisseling uitdrukken," vertelt Iván Fischer in Vrije Geluiden. Zijn muziek brengt me altijd in vervoering, want ik voel dan zijn creatieve proces van heel nabij."

De muziek van Mahler is eclectisch. Volgens Fischer is dat niet zo verwonderlijk "als je iedere dag werken dirigeert van grote componisten en in de spaarzame vrije dagen, met een hoofd vol andere muziek, je eigen noten op papier probeert te zetten." Dat ervaart hij zelf ook zo.

Iván Fischer heeft altijd wel overeenkomsten gezien tussen hemzelf en Mahler, beiden Joods en vrijzinnig. Mahler schreef alleen tijdens de zomermaanden in een klein tuinhuisje. Dirigent Fischer componeert in zijn werkkamer als hij tijd vrij kan maken van zijn drukke dirigentenbestaan.

Bekijk het interview met Iván Fischer over Mahler in Vrije Geluiden

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En dit is de Vrije Geluiden-documentaire over Iván Fischer en Mahlers Zevende:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie