All of Bach

Kijk All of Bach: Cantate Ach Herr, mich armen Sünder BWV 135

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Cantate Ach Herr, mich armen Sünder BWV 135

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging
onder leiding van Shunske Sato in TivoliVredenburg, Utrecht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bij zijn Leipziger debuut in 1723 nam Bach zich voor om elke zon- en feestdag van een nieuwe cantate te voorzien. Best verrassend als je bedenkt wat er zoal in de muziekbibliotheek van de gezamenlijke kerken in Leipzig stond. Bachs eerste cyclus telde zo’n 60 nieuwe (be)werk(ing)en, vaak op heel ambitieuze schaal. Voor 1724-25 stelde Bach het nederige maar in Leipzig almachtige koraal (kerklied) centraal, niet toevallig twee eeuwen na de publicatie van Luthers liedboek. Librettist en predikant leverden een passend kerklied, terwijl Bach de melodie steeds op een creatieve manier zou verwerken. Zo won de drieslag van evangelielezing, cantate en preek aan samenhang en kracht.

Lees meer over BWV 135 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach

In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

100 jaar Nederlandse Bachvereniging

Op 20 mei wordt het 100-jarig jubileum van de Nederlandse Bachvereniging gevierd tijdens het AVROTROS Vrijdagconcert!

Lees meer

Ster advertentie
Ster advertentie