All of Bach

Kijk All of Bach: Prelude en fuga in a klein BWV 894

AVROTROS
foto: De Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Prelude en fuga in a klein BWV 894

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door klavecinist Menno van Delft in Het Concertgebouw, Amsterdam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bach was, zeker aan de grote hoven zoals Dresden en Berlijn, vooral bekend om zijn vingervlugge klavecimbelspel en improvisatietalent. Wat en hoe hij precies speelde weten we niet, maar een werk als dit geeft een idee. Bach laat hier de speler “voortdurend op het instrument op en neer lopen of springen”. En precies zo karakteriseerde biograaf Johann Nikolaus Forkel Bachs jeugdwerken in 1802. En ook op een later werk als deze Prelude en fuga in a klein is die omschrijving goed van toepassing.

Bachs echte improvisaties zijn uiteraard verdwenen, maar werken zoals deze komen in de buurt van hoe ze hebben geklonken. Dit soort composities zijn niet altijd de meest subtiele. Want zoals altijd in Bachs tijd werd de muzikale stijl aangepast aan de locatie en gelegenheid. En het vermaak van prinsen en hovelingen bestond nu eenmaal deels uit muzikale wedstrijdjes, uitdagingen, en spectaculaire virtuositeit. Bach bleef Bach natuurlijk, en het stuk hier is formeel een prelude en fuga, maar in feite klinkt BWV 894 als een virtuoos concert waaruit het langzame middendeel is verdwenen. In de prelude wordt de openingsmelodie afgewisseld met steeds virtuozere passages. Daarna gaat de fuga zonder oponthoud verder met het “eeuwig lopen en springen”. Bijna alsof Bach de vraag naar spektakel beantwoordt door, met een subversief glimlachje, dan maar alle rust weg te nemen.

All of Bach

In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Lees meer op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

Ster advertentie
Ster advertentie