All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: Sonate in C groot BWV 529

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Sonate in C groot BWV 529

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Ton Koopman in de Stadtkirche St. Wenzel, Naumburg, Duitsland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met zijn zoon Wilhelm Friedemann in gedachten – of voor een prestigieuze publicatie? –stelde Bach in de late jaren 1720 zes grandioze sonates voor orgel samen. Het orgel was het instrument waarop hij misschien wel het meest van al excelleerde. In deze Sonate in C groot hergebruikte hij een langzaam werkje uit zijn Weimartijd, nu omringd door nieuw geschreven snelle buitendelen, elk even indrukwekkend geconstrueerd. Bovendien integreert Bach handig verschillende stijlen die een toen moderne organist onder de knie zou moeten hebben.

Het dynamische Allegro met een ABA-structuur en twee thema’s vol snelle loopjes zou goed werken als een galant trio voor twee fluiten en bas. Het langzame deel, dat volgens verschillende vroege kopieën vaak tussen de zeer korte Prelude en fuga, BWV 545, werd geschoven, verlegt de nadruk van ritme naar harmonie. Een zuchtmotief en een soort impliciet crescendo op herhalende noten maken van het eerste thema intens basismateriaal voor het vervolg, terwijl het chromatische tegenthema vol kleine harmonische stapjes voor spanning zorgt. Inspiratie voor het thema van het laatste deel haalde Bach wellicht bij Corelli, wiens muziek een immense impact had. Meer nog dan in het eerste deel bepalen ‘fugatrucs’ hier de sfeer. Luister bijvoorbeeld hoe de ‘kop’ van het thema geregeld als signaal door het muzikale weefsel prikt.

Lees meer over BWV 529 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach

In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie