All of Bach

Kijk All of Bach: Gib dich zufrieden und sei stille BWV 512

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Gib dich zufrieden und sei stille BWV 512

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Charles Daniels en Menno van Delft in het Huis Bartolotti, Amsterdam

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dichter-theoloog Paul Gerhardt (1607-1676) probeerde de gruwelen van de Dertigjarige Oorlog in te zetten voor een geestelijke heropleving. Dat paste in Bachs tijd precies in het straatje paste van de piëtisten. Zijn koraal O Haupt voll Blut und Wunden staat nu bovenaan de spirituele hitparade, maar indertijd werd het lange gedicht Gib dich zufrieden minstens zo vaak gezongen, op vele melodieën. Bach koos er twee voor het Notenbüchlein. De boodschap is rijk én eigenlijk heel praktisch: zelfs al lijkt God veraf – het leven is immers geen pretje – hij biedt uiteindelijk redding, de rustdag komt eraan.

De Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach

Kort na hun aankomst in Leipzig in 1723 ontpopten Johann Sebastian en Anna Magdalena Bach zich tot een cultureel power couple. Anna Magdalena gaf weliswaar haar succesvolle publieke zangcarrière op, maar daarentegen runde ze samen met haar man een druk muziekbedrijf, naast een groot en groeiend gezin. We hebben minstens twee tastbare sporen van hun huwelijkse relatie in de vorm van twee Notenbüchlein uit 1722 en 1725.

Lees meer over BWV 512 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach

In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie