All of Bach

Kijk All of Bach: Aus Tiefer Not schrei ich zu dir BWV 687

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Aus Tiefer Not schrei ich zu dir BWV 687

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Reitze Smits in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat een wereld van verschil! Zo enorm als Bach uitpakt in zijn zesstemmige bewerking van dit koraal (BWV 686), zo nederig houdt hij het in deze kleinschalige versie. Het koraal ‘Aus tiefer Not schrei ich zu dir’ (Uit de diepte roep ik tot u Heer), is een van de psalmen uit het officie voor de doden. De woorden zijn vaak getoonzet en leverden de mooiste muziek op. In deze bewerking van het koraal lijkt het alsof Bach de kant van de kwetsbare mens kiest. Als het ware kruipend nadert die Gods troon, slechts hopend, niet verwachtend. Als enige houvast klinkt van begin tot eind in lange notenwaarden de melodielijn. Het levert een even beklemmende als lieflijke compositie op – organist Reitze Smits associeert de kalme en evenwichtige sfeer zelfs met de genade na de biecht.

Clavier-Übung
Bach publiceerde in Leipzig tussen 1731 en 1741 vier delen Clavier-Übung, een titel die Johann Kuhnau, zijn voorganger als Thomascantor, al eerder had gebruikt voor soortgelijke bundels met werk voor orgel en klavecimbel. De composities zijn zeer verschillend van aard en hebben, anders dan de titel doet vermoeden, een hoge moeilijkheidsgraad. Alle op dat moment gangbare stijlen, genres en technieken voor klavecimbel en orgel laat Bach de revue passeren, maar dan in de superieure vorm waar alleen hij het patent op had. Clavier-Übung I (1731) bevat de zes partita's, BWV 825-830, Clavier-Übung II (1735) het Concerto nach italienischem Gusto, BWV 971 en de Ouverture nach französischer Art, BWV 831, en Clavier-Übung IV (1741) de Goldbergvariaties, BWV 988. Clavier-Übung III (1739) is als enige en omvangrijkste deel bestemd voor orgel en bevat voornamelijk koraalbewerkingen, dat wil zeggen orgelpreludes gebaseerd op Lutherse kerkliederen. Van ieder koraal maakte Bach twee versies: een voor groot orgel en een voor een kleiner orgeltype.

Lees meer over BWV 687 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie