All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: Cantate Ich geh und suche mit Verlangen BWV 49

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Cantate Ich geh und suche mit Verlangen BWV 49

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Shunske Sato in de Waalse Kerk in Amsterdam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De cantate Ich geh und suche mit Verlangen is een dialoogcantate, zoals Bach er meer schreef. Net als bij andere dialogen sorteert de tekst die Bach gebruikte al voor op die vorm. Bach onderstreept de vorm muzikaal: een kenmerkend element in bijna al zijn dialoogcantates is de keuze voor sopraan en bas als de enige solisten. Steeds is het onderliggende idee hetzelfde: de ziel (sopraan) en Christus (bas) zijn met elkaar in gesprek en verklaren elkaar (uiteindelijk) de liefde.

Soms bestaat de dialoog uit een strikte afwisseling tussen bas en sopraan, zoals in BWV 57. In andere dialoogcantates mondt de dialoog uit in een duet, bijvoorbeeld in BWV 32, BWV 58 en hier. Meestal duikt ergens aan het eind ook een koraalmelodie op. Soms is dat de gebruikelijke vierstemmige zetting, of Bach laat, zoals hier, de sopraan een koraalmelodie zingen, omspeeld door het orkest en becommentarieerd door de bas.

Lees meer over BWV 49 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach

In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie