All of Bach

Kijk All of Bach: Allein Gott in der Höh sei Her BWV 675

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Allein Gott in der Höh sei Her BWV 675

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Reitze Smits in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bach bundelde in Clavier-Übung III net als in de Leipziger Choräle oudere muziek, aangevuld met nieuwe werken. Met deze nieuwe composities vulde hij de vooropgezette structuur in. Op het koraal Allein Gott in der Höh sei Ehr schreef hij in beide verzamelingen een trilogie. Gezien de tekst, een hertaling van het Latijnse Gloria, een voor de hand liggende keuze. Het originele lied leunt zelfs nog tegen de gregoriaanse melodie aan. Net als in de Leipziger set verdeelt Bach de vier coupletten van het koraal over de drie werken: BWV 675 en 676 kregen elk een couplet en dus een enkel thema, BWV 677 kreeg er twee.

Lees meer over BWV 675 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie