All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: Suite in g klein BWV 822

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Suite in g klein BWV 822

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Korneel Bernolet in zijn huis in Aalter, België.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Wohltemperirte Clavier, de vier delen van de Clavier-Übung, de Mis in b klein: elk werden ze zorgvuldig samengesteld uit Bachs beste van het beste. En hoewel in context van zo’n illustere uitgave of collectie af en toe ook een vroeg werk opduikt, vallen de meeste stukken uit Bachs jonge jaren buiten de boot. Zoals deze aantrekkelijke, maar verre van briljante Suite in g klein, slechts gekend uit een veel latere bron vol fouten. Het goede nieuws: Bach beheerste de basale barokke componeertechniek al uitstekend – zie Korneel Bernolets uitleg van partimento! – maar bereikt er nog lang niet hoogtes mee van zijn latere suites. Hier klinkt een componist die zijn stem nog zoekt en zachtjes de grenzen van zijn muzikale ambitie aftast, ongetwijfeld geïnspireerd door de Italiaanse en Franse muziek die hij rond 1700 respectievelijk op papier en live (bij het Franse hoforkest in Celle) had leren kennen.

Lees meer over BWV 822 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie