All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: Cantate Herr Gott, dich loben alle wir BWV 130

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Cantate Herr Gott, dich loben alle wir BWV 130

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven in de Martinikerk in Groningen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het gaat hier over strijd, over het eeuwigdurende gevecht tussen goed en kwaad – in dit geval in de gedaante van een draak. Meteen bij de eerste noten is wel duidelijk wie er wint: Gods engelen. God wordt geloofd en bedankt met triomfmuziek en de drie trompetten en pauken maken het extra feestelijk. Boven alles uit klinkt in de sopraanpartij het koraal Herr Gott, dich loben alle wir.
De bas bezingt in zijn aria hoe akelig de duivel kan zijn. Waakzaamheid is geboden want hij is listig, nijdig en kent geen rust. Dat hoor je terug in de duivelse loopjes in de trompetpartij. Heel lieflijk is juist de begeleiding van de tenor. Hij vraagt in een zachtmoedige lofzang met een engelachtige fluitsolo de engelen om bescherming. Tot slot stemt het hele ensemble weer in met triomfmuziek met dezelfde melodie als in het begin, maar dan homofoon gezet; de tekst klinkt in alle stemmen tegelijk. Zo komt de boodschap nog krachtiger over.

Bach schreef deze cantate voor de naamdag van aartsengel Michaël. Die verslaat volgens het bijbelboek Openbaring in de hemel met zijn engelentroepen de draak. Hiermee werd het kwaad niet uitgeroeid, maar wel op aarde teruggeworpen. Op deze dag overheerst dan ook het rotsvaste vertrouwen dat het goede het kwade zal overwinnen. Bach zette in deze cantate dan ook een feestensemble in, met trompetten, hobo’s, pauken, een traverso en strijkers.

Lees meer over BWV 130 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie