All of Bach

Kijk All of Bach: Dir, dir Jehova, will ich singen BWV 452

AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Dir, dir Jehova, will ich singen BWV 452

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Charles Daniels, Mieneke van der Velden, Menno van Delft en Fred Jacobs in het Huis Bartolotti, Amsterdam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In een wereld van smeken en zuchten, altijd maar gericht op het (ons) einde, waren ronduit opgewekte liederen zeldzaam. Dit lied over zingen is wellicht zelfs een unicum, met zijn parallellen in de psalmen. In zes coupletten wordt de verhouding tussen vader-leraar en kind-gelovige uitgewerkt, nu eens niet puur een relatie van zonde, boete en verlossing, maar van klankschoonheid en oprechte muziek, recht uit het hart. Misschien kopieerde Bach juist vanwege die thematiek een versie van dit lied in Anna Magdalena’s tweede Notenbüchlein?

Lees meer over BWV 452 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie