All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: Concert in d klein ‘Marcello’ BWV 974

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Concert in d klein ‘Marcello’ BWV 974

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Patrick Ayrton in zijn huis in Culles-les-Roches in Frankrijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van vioolconcerten van Vivaldi tot aan Pergolesi’s Stabat mater: Bach heeft alles bij elkaar heel wat muziek van zijn Italiaanse tijdgenoten bewerkt voor eigen gebruik. Ook dit concert in d klein is zo’n bewerking, in dit geval van een concert voor hobo en strijkers van Alessandro Marcello (1673-1747), de oudere broer van de eveneens componerende Benedetto. Beiden stamden uit een Venetiaanse adellijke familie. Alessandro was een alleskunner: hij tekende en schilderde, maakte globes, dichtte, en bespeelde meerdere instrumenten. Montesquieu, de Franse filosoof, schreef na een Italiëreis in 1729 misprijzend dat Marcello “een soort gek” was, “een allesdoener voor de half getalenteerden”.

Getalenteerd of niet, Marcello’s hoboconcert circuleerde ook in Noord-Europa. De Hertog van Sachsen-Weimar had in 1713 mogelijk een handschrift van het werk uit de Lage Landen mee terug naar Weimar genomen. In 1717 werd het concert in Amsterdam gedrukt door de erven van Estienne Roger, als onderdeel van een set van twaalf hoboconcerten. Het kan best zijn dat het als hoboconcert ook in Weimar gespeeld is, of zelfs in Köthen, waar Bach eind 1717 naartoe verhuisde. Aan beide hoven werkten goede hoboïsten.

Lees meer over BWV 974 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie