All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: Concert in c klein BWV 981

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Concert in c klein BWV 981

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Olga Pashchenko in haar huis in Utrecht, Nederland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eén en al opwinding in Weimar toen prins Johann Ernst in 1713 terugkeerde van zijn (niet al te lange) rechtenstudie in Utrecht. De jonge edelman, zelf een capabel violist, was in de Nederlanden verbluft door een muzikale actualiteit: het concert. Voor veel geld liet hij in Brussel en Amsterdam stapels muziek kopiëren en inbinden, onder meer Vivaldi’s opus 3 L’estro armonico, die vervolgens niet alleen zijne hoogheid inspireerden bij het componeren, maar ook zijn trouwe organist Johann Sebastian Bach en de andere topmusici aan dit stralende hof.

Tussen al die gloednieuwe muziek zat ook Benedetto Marcello’s opus 1 uit 1708. Bachs enthousiasme is voelbaar in zijn bewerking van het tweede strijkersconcert uit de bundel, die hij waarschijnlijk maakte om de diners ten huize Saksen-Weimar op te vrolijken. Het bewerken van het origineel was eigenlijk nog niet zo simpel. Marcello’s concert is veel eenvoudiger dan wat Bach ervan maakte, op papier tenminste. Melodieën worden versierd en liggende akkoorden opgevuld, zodat een statisch klavier de inherente beweging van een strijkinstrument kan imiteren.

Lees meer over BWV 981 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie