Album van de Week

Beauté barbare

foto: Alpha Classicsfoto: Alpha Classics
  1. Klassiekchevron right
  2. Beauté barbare

Fluitist François Lazarevitch is een enorme fan van volksmuziek. Op dit wervelende nieuwe album Beauté barbare mixt hij muziek van Georg Philipp Telemann met achttiende-eeuwse volksmuziek van de Roma.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

foto: Alpha Classics

Beluister het album via

Spotify Deezer Apple Music Qobuz

Componisten: Georg Philipp Telemann
Uitvoerenden: François Lazarevitch en Les Musiciens de Saint-Julien
CD:
Beauté barbare
Label: Alpha Classics ALPHA949

Dit album dankt z'n titel Beauté barbare aan Georg Philipp Telemann. In 1705 ontdekte hij muziek die klonk als ‘barbaarse schoonheid’ tijdens een reis naar Opper-Silezië. Bedoelde hij 'wild'? of 'exotisch'? Telemann was in ieder geval gefascineerd:

Quote

Een oplettende waarnemer zou in acht dagen genoeg ideeën van [die muzikanten] kunnen opdoen voor een leven lang.

Georg Philipp Telemann

François Lazarevitch is een al even gepassioneerde bewonderaar van volksmuziek, wiens Servische wortels hem met deze culturen verbinden. Hij heeft dit wild wervelende programma bedacht dat Telemann (Concerto Polonois) en Oost-Europese Romani-muziek uit de achttiende eeuw vermengt, dankzij een verzameling dansmelodieën uit 1730 die hij heeft opgegraven.

"Wat voor ons als barokartiesten interessant is, is om in de stukken 'kunstmuziek' te proberen alles terug te vinden wat niet is opgeschreven, namelijk de energie en de 'swing' van de volksdansen. Ik wil dat de muziek die we spelen niet klinkt als oude muziek", zegt de fluitist en oprichter van Les Musiciens de Saint-Julien, op deze cd wordt bijgestaan door een cymbalomvirtuoos en een groot aantal percussie-instrumenten.

Ster advertentie
Ster advertentie