Album van de Week

Chimaera Trio - Fin de Siècle

foto: Public domainfoto: Chimaera Trio
  1. Klassiekchevron right
  2. Chimaera Trio - Fin de Siècle

Met muziek uit het Fin de Siècle debuteert het Chimaera Trio bij het label MDG.

Speellijst is niet beschikbaar.

Componisten

Gustav Mahler, Anton Webern, Alban Berg, Alexander von Zemlinsky

Uitvoerenden

Laurens de Man (Arrangeur)

Ensembles

Chimaera Trio, [Leden van] Chimaera Trio

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw

Locatie

-

Alexander von Zemlinsky, Alban Berg, Anton Webern en Gustav Mahler
Chimaera Trio
CD: Fin de Siècle
MDG 903 2225 6

foto: Chimaera Trio

Over Fin de Siecle door Chimaera Trio

Rondom het symfonische klarinettrio van Alexander von Zemlinsky groepeert het Chimaera Trio werken van Alban Berg en Anton Webern. De hoeksteen van het programma wordt echter gevormd door Gustav Mahler, wiens lied-arrangementen in de bezetting van klarinettrio ruimte bieden voor het leggen van diverse verbanden.

Gustav Mahler heeft zijn eigen liederen vaak bewerkt voor orkest. Daarmee komen deze werken plotseling in een geheel ander daglicht te staan en krijgen ze een nieuwe muzikale dimensie. Precies dat is de aanleiding voor het Chimaera Trio een gloedvolle en tot de verbeelding sprekende verklanking van de Lieder eines fahrenden Gesellen op cd te zetten. Het trio van de 25-jarige Zemlinsky toont een groot vermogen tot integratie: duidelijk beïnvloed door Brahms wijzen bijna eindeloze melodielijnen en verrassende harmonische wendingen eerder vooruit naar Richard Wagner, een visionaire symbiose. In de stukken van Alban Berg en Anton Webern wordt het romantisch gevoel gecomprimeerd tot de kleinst mogelijke proportie.

Van vurig tot geconcentreerd schept het Chimaera Trio met deze cd een archetypisch beeld van de muziek rond 1900, gevangen in de Super Audio CD-techniek en weelderige ruimtelijkheid.

Bron: chimaeratrio.nl

In het najaar van 2019 namen klarinettiste Annemiek de Bruin, celliste Irene Kok en pianist Laurens de Man - samen het Chimaera Trio - deel aan het talenttraject 'AVROTROS Klassiek presenteert!'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volg het Chimaera Trio

Ster advertentie
Ster advertentie