Album van de Week

Intercontinental Ensemble - Arc

foto: trptkfoto: trptk
  1. Klassiekchevron right
  2. Intercontinental Ensemble - Arc

Het Intercontinental Ensemble slaat een brug tussen vrouwelijke componisten uit verschillende tijden.

Intercontinental Ensemble - Arc

Dit concert is niet meer beschikbaar

Componisten

Clara Schumann, Bianca Bongers, Aregnaz Martirosyan, Sarah Neutkens, Louise Farrenc

Ensembles

Intercontinental Ensemble

Tijdperken

Nieuwste muziek, Romantisch

Locatie

-

Bianca Bongers, Louise Farrenc, Aregnaz Martirosyan, Sarah Neutkens, Clara Schumann
Intercontinental Ensemble
CD : Arc
trptk TTK 0080

foto: trptk

Intercontinental Ensemble legt op hun derde album de focus op werk van uitsluitend vrouwelijke componisten. Het zou voor hand liggen om dat ook als uitgangspunt te nemen voor de cd titel. Maar dat voelde te gemakkelijk voor de musici. En riep bovendien meer vragen op dan het beantwoordde.

De grootste vraag was: is er iets diepers dat deze componisten verbindt?

Elke componist beheerst een andere stijl. Waar de ene componist de luisteraar uitdaagt met nieuwe combinaties, geeft de andere bekende klanken een nieuw perspectief. Het ene stuk geeft de indruk van stilistische verfijning, terwijl het andere de emotie centraal stelt. Wat het nog ingewikkelder maakt, is dat veel van deze tegenstellingen soms zelfs binnen één stuk te vinden zijn.

Het was duidelijk dat deze cd niet over één bepaald gevoel, stijl of gedachte zou moeten gaan. Maar juist over de verbinding tussen de stukken en verschillende persoonlijkheden, waardoor de afzonderlijke stukken onderdeel worden van iets groters.

En zo kwam het Intercontinental Ensemble op de titel Arc. De boogvorm waarin al eeuwenlang bruggen worden gebouwd en ook de manier waarop karakterontwikkeling in een verhaal wordt beschreven.

De boog van dit album beslaat opwindende tegenstellingen. Het combineert het speelse, serieuze, fragiele, sterke, het onvoorspelbare en het verfijnde en dit leidt tot een gedetailleerde karakterbeschrijving van elke componist.

Bovendien vertelt elk stuk een persoonlijk verhaal dat de luisteraar meeneemt en zoals elk goed verhaal de luisteraar nieuwe inzichten geeft die ze vooraf niet hadden.


Ster advertentie
Ster advertentie