Album van de Week

Celebrating Franck and Scriabin - Naum Grubert

foto: Friso Spoelstrafoto: Navis Classics
  1. Klassiekchevron right
  2. Celebrating Franck and Scriabin - Naum Grubert

Pianist Naum Grubert combineert voor zijn nieuwe album twee op het oog totaal verschillende componisten. Maar als je de stukken van César Franck en Aleksandr Skrjabin zo hoort hebben ze meer met elkaar gemeen dan je denkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beluister het album via

Spotify Deezer Apple Music Qobuz


César Franck, Aleksandr Skrjabin
Naum Grubert (piano)
CD: Celebrating Franck and Scriabin - Naum Grubert
Navis Classics

Pianist Naum Grubert speelde al een tijd met het idee om de Prelude, Chorale and Fugue van César Franck op te nemen samen met vroege pianowerken van Aleksandr Skrjabin. Maar de pianist had geen idee dat de deze componisten precies vijftig jaar schelen. Toeval bestaat niet want nu het album er is in 2022, is het ook nog eens het 200e geboortejaar van Franck en het 150e van Skrjabin. Een leuke bijkomstigheid want voor pianist Naum Grubert was het allang duidelijk, hun muziek hoorde gewoon bij elkaar, ondanks "grotendeels onverenigbare creatieve uitgangspunten". Ergens bestaat er een mysterieuze link waardoor ze comfortabel samen op deze plaat staan.

Over Naum Grubert

Naum Grubert, geboren in Letland in 1951, is wellicht een wat onbekendere naam. Zijn enigzins bescheiden opstelling leidde ertoe dat hij slechts weinig opnamen maakte en nooit doordrong tot de internationaal grote, belangrijke labels. Mondjesmaat verschenen wat opnamen op kleine Nederlandse labels.

Grubert streek na studie in Moskou en het winnen van prestigieuze pianoconcoursen in 1983 in Nederland neer. Hij is als hoofdvak docent piano vast verbonden werd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Amsterdams Conservatorium.


Quote

Gedurende het jaar hou ik een lijstje bij van nieuwe albums die echt indruk maken. De score tot nu toe: twee stuks (ik ben erg streng). Gelukkig is de muziek van Franck en Skrjabin in uiterst goede handen bij Naum Grubert. Ik heb er weer een cd bij op mijn lijst!

Youri Straver, redacteur Podium op zaterdag

foto: Navis Classics

Ster advertentie
Ster advertentie