Album van de Week

Debussy Orchestrated | Orchestre National des Pays de la Loire & Pascal Rophé

foto: Bis recordsfoto: Bis records
  1. Klassiekchevron right
  2. Debussy Orchestrated | Orchestre National des Pays de la Loire & Pascal Rophé

Pascal Rophé en zijn Orchestre National des Pays de la Loire brengen een eerbetoon aan hun beroemde landgenoot Claude Debussy. Maar niet met het orkestrale werk dat je daarbij zou verwachten.

Debussy Orchestrated | Orchestre National des Pays de la Loire & Pascal Rophé

Dit concert is niet meer beschikbaar

Componisten

Claude Debussy

Uitvoerenden

Pascal Rophé (Dirigent), Henri Büsser (Arrangeur), André Caplet (Arrangeur)

Ensembles

Orchestre National des Pays de la Loire

Tijdperken

Romantisch, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

-

Claude Debussy
Orchestre National des Pays o.l.v. Pascal Rophé
CD: Debussy Orchestrated
BIS Records 2622

foto: Bis records

Op de nieuwe cd Debussy Orchestrated brengt dirigent Pascal Rophé samen met zijn Orchestre National des Pays de la Loire een eerbetoon aan hun beroemde landgenoot Claude Debussy. Maar niet met het orkestrale werk dat je daarbij zou verwachten.

Het album laat de lichtvoetinge kant zien van Debussy, gezien door de ogen van twee van zijn naaste medewerkers, Henri Büsser en André Caplet. Zij maakten orkestbewerkingen van diens pianostukken.

In Petite Suite, gecomponeerd voor piano vierhandig in 1899, zinspeelt Debussy op Fêtes galantes van Paul Verlaine, de dichter die hem zo vaak inspireerde. Büssers orkestratie van deze fijne en lichte suite werd gemaakt in 1907 en viel bij Debussy in de smaak. Zo zeer dat Büsser later de orkestratie van Printemps werd toevertrouwd.

Voor de stukken Children's Corner en La Boîte à joujoux was Debussy's dochter Claude-Emma de grote inspiratiebron. Beide werken zijn aan haar opgedragen, en je kan je zomaar voorstellen dat sommige van de personages uit Children's Corner gebaseeerd waren op haar speelgoed.

Speelgoed tot leven laten komen in een ballet was het idee dat illustrator André Hellé enkele jaren later aan Debussy presenteerde met La Boîte à joujoux. De pianoversie van het stuk met Hellé's illustraties werd rond Kerstmis 1913 gepubliceerd. Het jaar erop begon Debussy met de orkestratie van het stuk, maar hij stierf voordat hij die kon voltooien. Zijn vriend André Caplet - die al Children's Corner eerder had georkestreerd, maakt de klus af. Het ballet ging uiteindelijk in december 1919 in première.

Bron: BIS Records

Ster advertentie
Ster advertentie