Album van de Week

Les nuits de Paris

foto: Bru Zanefoto: Bru Zane
  1. Klassiekchevron right
  2. Les nuits de Paris

Ensemble Les Siècles ontdekt samen hun dirigent François-Xavier Roth onbekende Franse dansmuziek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beluister het album via

Spotify Deezer Apple Music Qobuz


Componisten: Camille Saint-Saëns, Ambroise Thomas, Charles Gounod, Jules Massenet, Philippe Musard, Isaac Strauss, Émile Waldteufel
Uitvoerenden: Les Siècles onder leiding van François-Xavier Roth
CD:
Les Nuits de Paris - Dance Music from Folies Bergère to Opéra
Label:
Bru Zane BZ 2005

De Franse bals en dansfeesten uit de negentiende eeuw kenmerkten zich door vrolijkheid, glans, glitter en elegantie. De dans drong door tot elke laag van de samenleving. Van populaire danszalen tot in adellijke salons: iedereen liet hun gezicht zien en waagde een dansje op het ritme van de wals, de quadrille of de polka. Tegelijkertijd werd ballet ongekend populair op het podium van de Parijse Opéra.

De muziek uit deze enerverende periode in Frankrijk raakte lange tijd in de vergetelheid. In tegenstelling tot Wenen, waar de wals onverminderd populair bleef. François-Xavier Roth en zijn ensemble Les Siècles herontdekken nu deze muziek op historische instrumenten. Op het album Les nuits de Paris vind je heerlijke muziek van bekende componisten als Camille Saint-Saëns, Charles Gounod en Jules Massenet -maar ook van minder bekende namen als Philippe Musard, Isaac Strauss en Émile Waldteufel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie