Actueel

NPO in actie voor Beiroet

  1. Klassiekchevron right
  2. NPO in actie voor Beiroet

Op vrijdag 14 augustus staan radio en televisie in het teken van de inzamelingsactie Samen in actie voor Beiroet.

De Samenwerkende Hulporganisaties, verenigd in Giro555, vragen tijdens deze dag steun voor de hulpverlening aan de Libanese bevolking. De NPO volgt de ontwikkelingen in het actiecentrum van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat op radio en tv. De extra tv-uitzending Op1 Beiroet, om 19.00 uur op NPO 1, staat geheel in het teken van de actiedag.

Blijf op de hoogte via de livestream:

NPO in teken van Actiedag Giro555 voor Beiroet

NPO bestuursvoorzitter Shula Rijxman:

“Libanon is een sleutelland in de Levant. Het land is hard geraakt door de enorme explosie in Beiroet. We kunnen nu niet stilzitten. De Nederlandse Publieke Omroep vraagt aandacht voor de slachtoffers en steunt de Landelijke Actiedag van Giro555, in de hoop dat kijkers en luisteraars een donatie willen doen.”

Live updates op radiozenders en extra uitzending Op1 in vooravond op NPO 1

Om 19.00 uur is er op NPO 1 de extra tv-uitzending Op1 Beiroet, gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Charles Groenhuijsen. Daarin praten zij onder meer met minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) over de situatie in Libanon. Een aantal Libanese gasten schetst welke impact de explosie heeft op hen, hun familie en het toch al door crisis getroffen Libanon. Presentator Danny Ghosen heeft in Beiroet een persoonlijk verslag gemaakt voor Op1 Beiroet en er wordt ook live met hem geschakeld. De actievoorzitter van Giro555 zal uitleggen wat er met het opgehaalde geld wordt gedaan. Camille Michel (leider van het reddingsteam USAR) komt met enkele teamleden en een speciale reddingshond naar de studio om te praten over wat USAR in Beiroet doet.

Updates & eindstand

Rond 20:40 en 21:35 uur geeft Op1 in twee korte bulletins updates van de tussenstanden van Giro555.

Update 20:40 uur

Update 21:35 uur

De voorlopige eindstand van de actiedag wordt bekendgemaakt rond 23:00 uur tijdens de uitzending van Op1 die om 22:25 uur begint op NPO 1, gepresenteerd door Nadia Moussaid en Pieter van der Wielen (VPRO). Minister Kaag is ook in deze uitzending te gast om terug te blikken op de actiedag (de uitzending zal straks net als de updates hier terug te kijken zijn).

De eindstand van de actie bedroeg op 14 augustus om 23:00 uur: €11.451.558,-

Radiozenders NPO in teken van Giro555

  • Op NPO Radio 1 doet de NOS de hele dag verslag van de Landelijke Actiedag. Die berichtgeving loopt als een rode draad door de programmering. Ook de overige programma’s op NPO Radio 1 besteden aandacht aan de situatie in Beiroet en Giro555. Mangiare! (19:30 uur, NTR) maakt een uitzending in het teken van de Libanese keuken.
  • Presentator Henkjan Smits doet voor NPO Radio 2, 4 en 5 gedurende de dag live verslag vanuit het actiecentrum. ‘s Avonds volgt Emmely de Wilt voor NPO Radio 2 de ontwikkelingen op de voet. Door de dag heen hebben NPO Radio 2, 4 en 5 in tal van programma’s elk op hun eigen manier aandacht voor de actiedag van Giro555.
  • Ook NPO 3FM doet de hele dag verslag van de actie. DJ Luc Sarneel meldt zich geregeld vanuit het actiecentrum met updates.
  • Op NPO FunX zijn tijdens de actiedag interviews te horen met hulpverleners en persoonlijke verhalen van FunX-jongeren die een link hebben met Libanon/Beiroet. Danny Ghosen, op dit moment aanwezig in Beiroet, neemt tijdelijk het Instagram-kanaal van FunX over.

NPO Radio 4 in teken van Giro555

  • De Ochtend van 4 spreekt ’s ochtends met het Rode Kruis;
  • 4 De Middag brengt een speciale Scarlatti pianosonate ten gehore, nummer 555. Daarnaast klinkt muziek van componist Ibrahim Maalouf, gespeeld door het Nederlands Blazers Ensemble.
  • In Podium en Passaggio krijg je verschillende updates & tussenstanden te horen;
  • En daarna volgt de live eindstand via Op1 op NPO 1.

Verschillende zenders zullen ook melding maken van de voorlopige eindstand van de actiedag, die rond 23:00 uur bekend wordt gemaakt.

Meer informatie over de Landelijke Actiedag voor Beiroet van de Samenwerkende Hulporganisaties/Giro555 is te vinden op de website van Giro555.

Ster advertentie
Ster advertentie