Actueel

Erik Voermans: Godenlicht

  1. Klassiekchevron right
  2. Erik Voermans: Godenlicht

Godenlicht, zo heet de nieuwe CD van Erik Voermans - bij sommigen misschien vooral bekend van zijn publicaties in Het Parool, waaronder het zaterdagse 'Eerste Hulp Bij Klassieke Muziek' (dit weekend over filmcomponist John Williams). Maar Voermans is ook musicus en componist. Met zijn van de nodige elektronica voorziene gitaar en samen met bijna-naamgenoot Eric Vloeimans (de trompettist) maakte hij bijvoorbeeld een jaar of 15 geleden de CD Nocturnal Ghost Songs. Improvisator Vloeimans had toen veel meer, en prachtige, trompetklanken opgenomen dan voor die CD nodig waren, en rondom dat 'restmateriaal' componeerde Voermans een driedelig werk Lapland Music, geïnspireerd op de overweldigende schoonheid van het Noorderlicht, en twee andere stukken - samengebracht op de nieuwe CD Godenlicht.

Het instrument dat Voermans op deze CD bespeelt is door hem het erkestre electrophonique genoemd: zelf gesmede verzamelterm voor samples, computer, keyboard en wat er verder aan digitale hulpmiddelen denkbaar en beschikbaar is om de klanken, patronen en ritmes te genereren die Voermans zich had voorgesteld. Zonder tussenkomst van muziekpapier of opgeschreven noten: deze componist creëert meteen het klinkend eindproduct, zonder de wens of verwachting dat de stukken ooit door iemand anders gespeeld zullen worden. Dat levert een fascinerende CD op.

Hoe Voermans te werk ging legt hij uit in vijf korte radio-interviews, die vanaf zondag 7 juli wekelijks te horen zijn in Vrije Geluiden op NPO Radio 4, tussen 23.00 en 24.00 uur.

In een wat uitvoeriger versie is het verhaal van Voermans ook hier te horen:

Erik Voermans over 'Godenlicht'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie