Actueel

Beluister interessante interviews

  1. Klassiekchevron right
  2. Beluister interessante interviews

In de radio-uitzendingen waren er naast de concerten ook regelmatig interviews met gasten te horen.

Xavier Vandamme, Björn Schmelzer en Graham Sadler
25 augustus

Xavier Vandamme en Björn Schmelzer waren voorafgaand aan het concert te gast. Vandamme is sinds 2009 algemeen en artistiek directeur van de Organisatie Oude Muziek. Schmelzer is dit jaar met zijn ensemble Graindelavoix artist in residence en ook nog curator van een stuk van het festival. Björn Schmelzer en Graindelavoix breken een lans voor oudemuziekuitvoeringen met visie, durf en panache, waarin imperfectie geen schrikbeeld is maar een stuk mens-zijn dat tijd en ruimte overbrugt. Sommige critici noemen het heiligschennis, anderen genialiteit; en ook het publiek telt believers en non-believers. Over één ding is iedereen het eens: Graindelavoix weet steeds weer onder de huid van de muziek te kruipen.

Na afloop van het concert was Graham Sadler te gast. Dr. Graham Sadler, Research Fellow aan Oxford University, is een wereldvermaarde specialist in Rameau en de Franse barok. Hij kan alles vertellen over festivalster Jean-Philippe Rameau.


Petra van Langen
26 augustus

Dr. Petra van Langen is musicologe en cultuurhistorica. Zij is verbonden aan de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Zij belicht de negentiende-eeuwse herontdekking van Josquin en de productie van de Josquin-uitgaven in de twintigste eeuw.

Michael Burden
28 augustus

Kardinaal Mazarin liet de beste Franse kunstenaars een weelderig ballet creëren met de piepjonge koning Lodewijk de Veertiende in de hoofdrol. Ensemble Correspondances reconstrueerde het ballet Royal de la Nuit; Oxford-professor en opera­specialist dr. Michael Burden zorgt voor context en duiding.

Rebecca Harris-Warrick
29 augustus

Dr. Rebecca Harris-Warrick is een autoriteit op het gebied van Franse barokdans in Rameau's opera’s. Pas nog publiceerde ze het eerste boekdeel over dans aan de Académie Royale de Musique, het resultaat van een enorm onderzoeksproject in de archieven en bibliotheken in Parijs.

Onno Kleyn
30 augustus

In nauwe samenwerking met het Festival Oude Muziek heeft Doulce Mémoire een renaissancebanket gereconstrueerd zoals die plaatsvonden aan het Bourgondische hof. De maître d’hotel, de ceremoniemeester, kondigt de verschillende gangen aan. Hij legt ook uit hoe de gerechten zijn gemaakt. Zoals gebruikelijk was bij zo’n feest, presenteren musici, dansers, zangers, komedianten en jongleurs tussen elke gang intermezzi met allerlei vermaak. Dit renaissancebanket vond plaats op zaterdag 1 september en culinair journalist Onno Kleyn was de ceremoniemeester.Jan Nuchelmans
2 september

Na afloop van het slotconcert was mede-oprichter van het festival Jan Nuchelmans te gast.
Ster advertentie
Ster advertentie