Actueel

Boekentip van Hans van den Boom

  1. Klassiekchevron right
  2. Boekentip van Hans van den Boom

Lezen is niet alleen een belangrijke manier om mensen uit hun filterbubbel te halen - boeken zijn een belangrijke bron van kennis - maar het kan ook een behoorlijke dosis plezier, ontspanning of juist spanning opleveren. En… je kunt het ook nog eens doen onder het genot van een drankje, het zonnetje en een heerlijk klassiek muziekje. Deze zomer tippen de Radio 4 presentatoren hun favoriete boek. Hans van den Boom over zijn favoriete vakantieboek:

"Martin van Amerongen combineert zijn fascinatie voor de muziek met het brallerige en megalomane van Wagner":

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Richard Wagner

Wagner werd geboren in Leipzig en hield van kinds af aan van het theater. Toen hij twintig was, kreeg hij een baan als pianist bij repetities van een amateur-operagezelschap. Dit kijkje in de keuken van de opera inspireerde hem om het opera’s te gaan componeren.

Zijn volharding in het schrijven van daarvan leverde resultaat op: hij ontmoette Koning Ludwig II van Beieren. De koning was een enorme fan van Wagner en haalde hem naar zijn kasteel, met de belofte in al zijn behoeften te voorzien en zijn opera's in het hele land op de planken te brengen.

Volgens de meeste verhalen was de jonge Ludwig, wiens bizarre, opzichtige kastelen je nu nog kunt bezoeken, nogal vreemd. Goed bij kas door de steun van Ludwig II begonnen bij Wagner alle invloeden, dromen en theorieën over opera samen te vallen. In 1865 beleefde München de première van Tristan und Isolde, een verhaal over twee onfortuinlijke geliefden, net zo tragisch als Romeo en Julia. Drie jaar later diende Die Meistersinger von Nürnberg zich aan, die een kleine komische opera moest worden, maar uiteindelijk een van de langste opera's ter wereld bleek te zijn. Het jaar daarna bracht de première van Wagners omvangrijkste schepping: de Ring-cyclus (Der Ring des Nibelungen). Deze cyclus van vier gigantische opera's, gebaseerd op middeleeuwse volksvertellingen, maakt Wagner uiteindelijk wereldberoemd.

Ster advertentie
Ster advertentie