Actueel

Boekentip van Ab Nieuwdorp

  1. Klassiekchevron right
  2. Boekentip van Ab Nieuwdorp
Lezen is niet alleen een belangrijke manier om mensen uit hun filterbubbel te halen - boeken zijn een belangrijke bron van kennis - maar het kan ook een behoorlijke dosis plezier, ontspanning of juist spanning opleveren. En… je kunt het ook nog eens doen onder het genot van een drankje, het zonnetje en een heerlijk klassiek muziekje. Deze zomer tippen de Radio 4 presentatoren hun favoriete boek.
Ab Nieuwdorp over Het hoofd van Haydn:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het hoofd van Haydn van schrijver Theun de Vries
In 1820 wordt het stoffelijk overschot van de Oostenrijkse componist Franz Joseph Haydn (1732-1809) opgegraven voor een plechtige herbegrafenis, waarna blijkt dat Haydns hoofd met ruw geweld van de wervelkolom is afgehakt. Een rechercheur van de Weense politie krijgt de opdracht het mysterie rond de schedelroof op te lossen en hij komt daarbij in aanraking met een geheimzinnig gezelschap van frenologen (aanhangers van de arts Franz Joseph Gall, die meende dat men uit de vorm van de schedel het bezit van bepaalde eigenschappen zou kunnen afleiden, de frenologie).
Detective
Met grote kundigheid weet de auteur van deze detective-roman fictie en werkelijkheid met elkaar te vermengen: Haydns hoofd werd inderdaad - vlak na diens begrafenis in 1809 - uit het graf gestolen. Jaren later bleek de schedel in het bezit te zijn gekomen van een Weense muziekvereniging. In 1954 werden Haydns hoofd en romp herenigd. Het mysterie is nooit helemaal opgelost.
Ster advertentie
Ster advertentie