Actueel

Bloed, zweet en blaren: kijk achter de schermen bij Het Nationale Ballet

  1. Klassiekchevron right
  2. Bloed, zweet en blaren: kijk achter de schermen bij Het Nationale Ballet

Hoe de euforie van een mooie voorstelling het telkens weer wint van de pijn. De achtdelige serie Bloed, zweet en blaren uit 2014 presenteert het Nationale Ballet, dat met 80 dansers het grootste balletgezelschap van Nederland is, aan het brede publiek.

Meer ballet? Luister deze mooie speellijst vol balletmuziek.

Hoe ziet de hiërarchie bij Het Nationale Ballet eruit?

Achter de pracht op het podium gaat een grote organisatie schuil. In deze eerste aflevering aandacht voor de rangen binnen het ballet. Igone de Jongh is solist, Wendeline Wijkstra wilt dat worden. Hoe verschillend de danseressen ook zijn, beiden willen dolgraag gecast worden als mannequins voor een modeshow van Viktor & Rolf in Parijs.

Bekijk de allereerste aflevering:

Volg prima ballerina Igone de Jongh

Prima ballerina Igone de Jongh staat voor de zware taak de moeilijkste rol binnen het klassieke ballet te dansen: Sleeping Beauty. Igone combineert haar werk met de dagelijkse zorg voor haar zoontje. Tijdens de repetities wordt ze extra op de proef gesteld door een terugkerende kuitblessure:

Op reis naar Colombia

Het Nationale Ballet reist af naar Colombia. De reis verloopt niet zonder obstakels: de hoofdstad van Colombia ligt op grote hoogte, waardoor de dansers tijdens het optreden last hebben van zuurstofgebrek en exclusieve kostuums lopen tijdens het vervoer zware schade op.

Bekijk de derde aflevering:

Extreme lichamelijke inspanningen

Voor een carrière als danser betaalt je lichaam een hoge prijs voor de extreme inspanningen: Alexander (31) weet dat hij aan zijn laatste jaar bezig is nu hij de ene na de andere operatie moet ondergaan. De 19-jarige Jessica moet nog beginnen aan haar professionele loopbaan en hoopt dit jaar danser te worden bij Het Nationale Ballet.

Bekijk aflevering 4:

Het Mexicaanse wonderkind Isaac en zijn vriendin Victoria

De wereld van de dans is internationaal. In deze aflevering volg je het Mexicaanse wonderkind Isaac en zijn Armeense vriendin Victoria. Isaac zet zijn zinnen op promotie in Amsterdam, terwijl Victoria de uitdaging in het buitenland zoekt.

Bruno: danser en vader

Bruno is de enige in het gezelschap die behalve danser ook vader is én hij treedt in het huwelijk. Het Nationale Ballet heeft een schare trouwe fans. Maak kennis met Ton en Peter, de trouwste fans van het gezelschap.

Dat en meer in aflevering 6:

Een man op spitzen, een zeldzaamheid!

Edo Wijnen danst een rol die als balletschoenen spitzen voorschrijft. Over sterrenkoppel Anna Tsygankova en Matthew Golding zou een romantisch ballet te schrijven zijn: ze dansen nog één keer samen voordat Matthew in Londen gaat werken. Tenminste, als Matthews blessure geen roet in het eten gooit...

Alles komt samen

Tijd om het seizoen in stijl af te sluiten met een première van wereldformaat: Het Nationale Ballet brengt wereldberoemde namen samen als Viktor & Rolf, Remy van Kesteren en Hans van Manen voor de productie Dutch Doubles.

Bekijk de seizoensfinale:

Ster advertentie
Ster advertentie