Actueel

5 hoogtepunten van het Gergiev Festival

  1. Klassiekchevron right
  2. 5 hoogtepunten van het Gergiev Festival

Grote symfonische muziek, Russische klanken, pianomarathons... Ieder jaar opnieuw is het Gergiev Festival een van de muzikale hoogtepunten van Nederland. En ook dit jaar staat de naamgever Valery Gergiev weer op de bok bij alle concerten van het festival.

Na aan het hart
Of nou het Rotterdams Philharmonisch Orkest of het St. Petersburg Mariinsky Theater Orkest op het podium zit, het festival heeft altijd een herkenbaar geluid. Je hoort vooral grote orkestwerken van Russische componisten zoals Prokofjev, Sjostakovitsj en Moessorgski, maar ook de opera's van Wagner en Verdi. Daarnaast is Gergiev voorvechter van de Russische componisten van nu. Kortom: hij dirigeert muziek die hem na aan het hart ligt.

Maak het mee op NPO Radio 4!
De 23ste editie van het Gergiev Festival vindt plaats van 13 t/m 16 september. Daarom zetten we hieronder enkele hoogtepunten van de afgelopen jaren op een rijtje. Benieuwd naar meer? Luister deze week naar meer van het Gergiev Festival 2018 op NPO Radio 4. Zo vertelde Valery Gergiev zelf aan de telefoon in Podium over '30 jaar Gergiev & Rotterdam'. Beluister het interview hier!


Hoogtepunten uit het archief
Valery Gergiev treedt regelmatig samen op met de Nederlandse stervioliste Janine Jansen, zoals ook in 2003. Op het programma: het ontroerende Tweede vioolconcert van Prokofjev.

In 2013 stond iedere dag een andere componist centraal Eén dag was gereserveerd voor Modest Moessorgski, met onder andere zijn onheilspellende Nacht op de kale berg.

Spectaculair aan het festival in 2015 was een pianomarathon met alle pianoconcerten van Rachmaninov. De virtuoze Alexander Gavrylyuk soleerde in het beroemde Derde pianoconcert.

Als één werk op het lijf van Gergiev is geschreven, dan is het Stravinski's Le sacre du printemps. Vorig jaar klonk deze indrukwekkende muziek samen met het weelderige Le poème de l'extase van Skrjabin.


Vorig jaar vond een zeldzame uitvoering plaats van Prokofjevs Cantate voor de twintigste verjaardag van de Oktoberrevolutie. Bekijk en beluister dit overweldigende concert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Omslag en foto: Hans van der Woerd

Ster advertentie
Ster advertentie