Actueel

Officieus volkslied Finland 120 jaar oud

  1. Klassiekchevron right
  2. Officieus volkslied Finland 120 jaar oud

Je zult de imposante klanken van Finlandia vast herkennen. Dit muziekstuk werd in 1899 geschreven door de Finse componist Jean Sibelius.

In 1899 werd Finland overheerst door buurland Rusland. Het verzet onder de Finse bevolking tegen de Russische heerschappij groeide. Sibelius was ook een voorstander van Finse autonomie. Hij componeerde zes muziekstukken, waarin de rijke geschiedenis en identiteit van Finland moest weerklinken.

Finland awakes

Het meest bekende deel van de compositie uit 1899 heette eerst Finland awakes. Een anonieme bewonderaar van dit stuk schreef Sibelius een brief en gaf het stuk de naam Finlandia. Sibelius nam deze naam over. In 1900 werd Finlandia uitgevoerd in Parijs. Sindsdien werd het stuk alsmaar bekender en kwam ook de Finse weerstand tegen het Russische tsarenrijk onder de aandacht van andere Europese landen. Finlandia werd het symbool van het Finse nationalisme.

Officieus volkslied

Door de Russische revolutie in 1917 zag Finland zijn kans schoon om autonomie terug te krijgen. Dat lukte in 1920. Naar aanloop van de Tweede Wereldoorlog werd de Sovjet-Unie echter weer gretig om de invloedssfeer te vergroten. Dit ging weer ten koste van het zelfbeschikkingsrecht van de Finnen.

In 1941 schreef de Finse dichter Veikko Antero Koskenniemi een tekst op de muziek van Finlandia, de Finlandia Hymne. Dit gebeurde naar aanleiding van de Winteroorlog tussen Finland en de Sovjet-Unie van 1939. Finland verloor deze oorlog en werd weer onderworpen aan de invloed van de Sovjet-Unie.

Luister hieronder naar Finlandia met gezongen tekst. De uitvoerenden zijn het BBC Symphony Chorus en het BBC Symphony Orchestra:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hieronder kun je luisteren naar een uitvoering van Finlandia door het Rotterdams Filharmonisch Orkest.

Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt Sibelius

Opnamedatum

vrijdag 17 mei 2019

Omroep

NTR

Componisten

Jean Sibelius

Uitvoerenden

Pekka Kuusisto (viool), Pekka Suusisto (viool), Jukka-Pekka Saraste (Dirigent)

Ensembles

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantiek, Moderne muziek, Klassiek

Locatie

De Doelen, Rotterdam

Ster advertentie
Ster advertentie