Actueel

Radiomaken tijdens de coronacrisis

  1. Klassiekchevron right
  2. Radiomaken tijdens de coronacrisis

Ondanks de coronacrisis gaan de radio-uitzendingen gewoon door. Hans van den Boom, presentator van De Muziekfabriek, het AVROTROS Vrijdagconcert en het Zondagochtend Concert, laat zien hoe radiomaken ten tijde van corona in zijn werk gaat!

Uitzendingen thuis voorbereiden

Hans woont in Almere en bereidt zijn uitzendingen nu voor in zijn werkkamer in plaats van in het AVROTROS-gebouw. Dat bevalt gelukkig prima. "Ik werk nu vooral thuis op mijn werkkamer achter de laptop en tussen de talloze boeken en cd's. Er kan - dankzij de moderne technieken - op afstand heel veel."

Hans' werkkamer

Live in de studio

De uitzendingen van De Muziekfabriek vinden live plaats in de studio. Dat is nu best saai, vindt Hans. "Tijdens de uitzending ben ik de enige aanwezige in de studio van NPO Radio 4, maar ik luister graag naar de muziek die ik zelf uitzend." Hans vindt presenteren op locatie het leukste om te doen. "Een live concert presenteren is natuurlijk veel leuker. De spanning voorafgaand aan een concert en de verwachtingsvolle binnenkomst van het publiek geven extra energie. Er gaat niets boven de live-klanken van een symfonieorkest en bovendien is het een fijn gevoel om met z'n allen in een concertzaal een muziekstuk te beleven."

Podcast Gustav Mahler... Aangenaam!

Naast radiomaken houdt Hans zich ook bezig met andere projecten. Hij is groot fan van de Oostenrijkse componist Gustav Mahler en heeft ter ere van hem een podcast gemaakt. Waarom Hans een serie wilde maken over Mahler? "Op de eerste plaats omdat hij een groot componist is en ik best wel wat van de materie af weet. En zijn muziek is meer dan fantastisch. Maar ook omdat in 2020 het Mahler Festival zou plaatsvinden. Door de coronacrisis gaat het festival helaas niet door. Gelukkig is er op NPO Radio 4 een pleister op de wond: van 8 t/m 17 mei klinkt er een alternatief Mahler Festival, waarbij alle symfonieën en liederencycli van Mahler worden uitgezonden."

Beluister nu de podcast Gustav Mahler... Aangenaam!

Bron: AVROTROS Klassiek

Ster advertentie
Ster advertentie