Actueel

Componist en dirigent Oliver Knussen overleden

  1. Klassiekchevron right
  2. Componist en dirigent Oliver Knussen overleden

Dirigent en componist Oliver Knussen is op 66-jarige leeftijd overleden. Knussen was een belangrijke dirigent van moderne muziek.
De Schot was ook in Nederland werkzaam. Hij was onder meer vaste gastdirigent van het Residentie Orkest en hij dirigeerde regelmatig het Asko|Schönberg.

Kinderopera's

Oliver Knussen werd in 1952 geboren in Glasgow. Zijn vader was solo-bassist in het London Symphony Orchestra. Hij schreef zijn eerste compositie toen hij 6 jaar oud was en op zijn 15e dirigeerde hij zijn eerste symfonie in de Royal Festival Hall.
Zijn bekendste composities zijn twee kinderopera’s: ‘Where The Wild Things Are’ en ‘Higglety Pigglety Pop’. Hij werkte onder meer met London Sinfonietta en de Birmingham Contemporary Music Group. Knussen was co-artistiek leider van het Aldeburgh Festival en hoofd hedendaagse muziek aan het Tanglewood Music Centre.

Onderscheidingen

Knussen ontving diverse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de moderne klassieke muziek. Zijn laatste onderscheiding ontving hij vorige week, namelijk een eredoctoraat van de Royal Academy of Music. De academie schreef over Knussen: “Er is geen componist met een fijnere techniek en een beter voorstellingsvermogen, er is geen dirigent preciezer, geen mentor meer genereus en niemand begrijpt nieuwe muziek beter dan hij. Hij is één van de grootste schatten van de academie en van ons land.”

Vioolconcert

Leila Josefowicz soleert in Knussens Vioolconcert, waarmee ze in 2004 ook bij het orkest debuteerde. Alles draait om de virtuoze soloviool, die als een koorddanser boven een steeds veranderend klanklandschap lijkt te balanceren, om uit te komen in een sprankelende en clowneske finale.

Ster advertentie
Ster advertentie