Actueel

80-jarige Reinbert de Leeuw gelauwerd

  1. Klassiekchevron right
  2. 80-jarige Reinbert de Leeuw gelauwerd

Reinbert de Leeuw ís muziek. Hij richtte het Schönberg Ensemble op, kende megasucces met zijn opnames van Saties pianowerken, componeerde, dirigeerde, bewonderde en inspireerde. Op 8 september werd hij 80 en dat werd gevierd met een verrassingsconcert in het Muziekgebouw aan 't IJ.

Prijzen

Op dat concert ontving Reinbert de Leeuw de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam uit handen van burgemeester Femke Halsema. Deze onderscheiding wordt toegekend aan mensen die de naam van Amsterdam op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied naar buiten hebben gedragen. Ook werd bekendgemaakt dat De Leeuw op 26 november de oeuvreprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds uitgereikt zal krijgen. Hij krijgt de prijs vanwege zijn grote bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur sinds de jaren '70 en zijn grote invloed op moderne en traditionele muziek.

Verrassingsconcert

Veel bevriende musici traden op, onder wie sopraan Barbara Hannigan. Het programma bleef lang en verrassing, maar bleek met werken van Olivier Messiaen, György Kurtág en Sofia Goebajdoelina helemaal bij Reinbert de Leeuw te passen. ASKO | Schönberg kwam ook met een verjaardagscadeau: een splinternieuwe compositie van de Russische componist Valery Voronov.

Het concert is live uitgezonden als webcast. Gemist? Bekijk hier het hele concert!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Podcasts

NTR presentator Hans Haffmans spreekt met dirigent, componist, pianist en hoogleraar Reinbert de Leeuw. En Reinbert krijgt carte blanche: er waren geen voorgesprekken, er waren geen afgebakende onderwerpen en er was geen gespreksagenda. Allerhande onderwerpen komen langs: De Leeuws jeugdhelden Franz Liszt en Charles Ives, de cruciale ontmoetingen met componisten Olivier Messiaen en György Kurtág, en het zelf componeren van grote orkestwerken. Maar de rode draad is Johann Sebastian Bach, met als focus Reinberts recente fascinatie voor de Bachpassies.

Beluister hier de podcasts

Foto: Ada Nieuwendijk

Ster advertentie
Ster advertentie