Actueel

Onvervalst: Margriet Vroomans

foto: KRO/NCRVfoto: KRO/NCRV
  1. Klassiekchevron right
  2. Onvervalst: Margriet Vroomans

In de online rubriek Onvervalst belichten we steeds een presentator van NPO Radio 4. Waar slaat hun hart nou écht een slag van over, wat luisteren ze stiekem als niemand het doorheeft en voor welke muziek zouden ze al hun afspraken afzeggen?

Onvervalst: Margriet Vroomans

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Margriet Vroomans over haar muziekkeuzes

Eeuwig mooi

"De zes Cellosuites van Johann Sebastian Bach zijn eeuwig mooi. Ik begin gewoon bij de eerste, de Prélude, en luister ze allemaal af. De uitvoering door Viola de Hoog is mijn favoriet: wat een prachtige, volle klank. Ik ken die Prélude ook gespeeld door slagwerker Niek KleinJan. Totaal anders, maar het verhaal blijft helemaal overeind en is ook zó mooi."

De wereld is van mij!

"Ik heb soms dagen dat ik heel energiek ben, me onderdeel voel van een heel actief bestaan, onderweg naar een afspraak, alsof ik de hele wereld aankan haha, dat klinkt waarschijnlijk heel manisch! In zo’n bui zet ik in de auto An American in Paris op van Gershwin."

Hoe overleef je een lange autorit

"We zijn deze zomer naar Italië gereden, met het Köln Concert door en van Keith Jarett in de auto. Tijdens die rit heb ik hele stukken omgeving amper gezien, alleen maar in die muziek gezeten."

Zondagochtend

"Ontbijttafel gedekt, zaterdagkrant onder handbereik, koffie, thee en een halfzacht gekookt eitje. En dan de Nocturnes op.62 van Chopin, gespeeld door Rafael Blechacz. De zondagochtend is te kort."

Melancholie

"Het gezang van een merel op een schemerige zomeravond, een herfstblad in een plas, een vergeten knuffel op een station en het Adagietto uit Mahler 5: veeg mij maar op."

"Andere categorie, maar hoog op mijn melancholie-lijstje: Randy Newman: In Germany before the war. En de hele kleine muziekstukjes Avalon en Ragtime (album Avalon) ga ik een keer draaien in De Ochtend van 4."

Guilty Pleasure

"De film Amadeus heb ik zeven keer gezien. In de bioscoop. En daarna nog bijna elke keer als-ie op tv was. Volgens echte Mozartkenners een slechte film, maar ik was eraan verslaafd. Het deel waarin Mozart ziek en op bed delen van zijn Requiem aan Salieri dicteert ken ik bijna uit m’n hoofd."

Ontdekking

"In Het Concertgebouw zag ik even geleden de seizoenssluiting van het Nederlands Philharmonisch Orkest: Arnold Schönberg, Begleitmusik zu einer Lichtspielszene. Ongelooflijk spannende muziek, ik had het nog nooit gehoord! Gelukkig heeft het NedPho het op cd gezet."

Herinnering

"Toen mijn man en ik 25 jaar getrouwd waren, hebben we dat gevierd met een vakantie in Frankrijk, in een heerlijk huurhuis, met onze kinderen en een paar fijne vrienden. Ik draaide in die weken veel Yo Yo Ma, zijn cd Obrigado Brasil; als ik die nu opzet zit ik zó weer in Frankrijk!"

Familie

"Onze zoon Jelle is pianist. In mijn lijstje favorieten mag hij dus niet ontbreken! Snake chant op de eerste cd Introducing BopThis! is geschreven door Jelle, en ik hou ook erg van wat hij speelt in Like the River, geschreven door de trompettist Gidon Nunes Vaz."

Helemaal blij

"Muziek waar ik helemaal blij van word: Bachs Vioolconcert in a kl.t. BWV 1041. Gespeeld door Janine Jansen met familie en vrienden. Haar energie spat er vanaf, heel aanstekelijk."

Energie

"Als ik in de keuken sta en snel wil koken, dan zet ik het Scherzo uit Mendelssohns Pianotrio nr.2 op. ’t Is lekker hakken en snijden op Mendelssohn!"

Ster advertentie
Ster advertentie