Actueel

Jaap van Zweden geïnaugureerd

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Jaap van Zweden geïnaugureerd

Groots applaus
Op 20 september is Jaap van Zweden geïnaugureerd als chef-dirigent van het New York Philharmonic op een feestelijk galaconcert, tevens de opening van het nieuwe seizoen van het orkest. Het programma was een combinatie van modern en klassiek: het jazzy Pianoconcert in G van Ravel met Daniil Trifonov als solist en Le sacre du printemps van Stravinski. De avond was nog specialer met een wereldpremière, Filament, geschreven door de Amerikaanse componiste Ashley Fure in opdracht van het orkest. 'Ik wil in New York met een uitroepteken beginnen,' aldus Jaap van Zweden in het NRC.

En dat is gelukt: de nieuwe chef-dirigent kreeg een groots applaus. Muziekjournalist Louis Gauthier van De Telegraaf was erbij en deed verslag in De Ochtend van 4:

Ook Mischa Spel, redacteur klassieke muziek bij het NRC, vertelde over het inauguratieconcert in Podium:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Jaap van Zweden dirigeert
Le sacre du printemps bij het Radio Filharmonisch Orkest

Plannen
De kersverse chef-dirigent wil de band tussen het orkest en New York versterken. Dit wil hij onder andere bereiken door het geven van concerten op allerlei plekken in de stad en door samen te werken met andere ensembles uit New York. 'Het orkest is er voor de stad en de mensen,' zo zegt hij. Ook zal Van Zweden aandacht vragen voor de Nederlandse muziekwereld. Zo dirigeert hij in oktober Agamemnon, een nieuw werk speciaal gecomponeerd door Louis Andriessen voor Van Zweden en het New York Philharmonic. Tijdens het festival 'The Art of Andriessen' in New York gaat het in wereldpremière. Kortom: Jaap van Zweden begint zijn New Yorkse tijd niet alleen met een uitroepteken - er zullen nog veel meer uitroeptekens volgen.

Beluister meer
Beluister dit concert met Jaap van Zweden en het Koninklijk Concertgebouworkest - waar hij de jongste concertmeester ooit is geweest - en de Achtste symfonie van Bruckner.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zondag 06 mei 2018

Omroep

AVROTROS

Componisten

Anton Bruckner

Uitvoerenden

R. Haas (Arrangeur), Jaap van Zweden (Dirigent)

Ensembles

Koninklijk Concertgebouworkest

Tijdperken

Romantiek

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Omslag: Chris Lee

Ster advertentie
Ster advertentie