Actueel

Opera van Tania Kross komt online

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Opera van Tania Kross komt online

In september wordt de audio van de Papiamentstalige opera Katibu di Shon opgenomen en zal dan ook verschijnen op online streamingsdiensten zoals Spotify en iTunes, meldt zangeres Tania Kross in podcast De Stem.

"Deze opera is een liefdesbrief aan mijn cultuur", vertelt de bekende operazangeres in gesprek met Gerja Wolf, presentator van De Stem. Tania, die tegenwoordig zelf op Curaçao woont: "Het is een groot cadeau naar het behoud van de Curaçaose en Antilliaanse muziek." De opera, die acht jaar geleden in première ging, gaat over het slavernijverleden en is de eerste Papiamentstalige opera in de Nederlandse geschiedenis.

Door de muziek wordt het verhaal vertelt van een driehoeksverhouding tussen de zoon van een plantage-eigenaar en een slaaf. Ze zijn grote vrienden en worden verliefd op hetzelfde meisje. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van slavernij en een grote slavenopstand op Curaçao. De zangeres mengt zich liever niet in maatschappelijk debat over het koloniaal verleden. "Maar deze opera van verzoening laat voelen en zien dat wij deze geschiedenis van het slavernijverleden samen dragen."

Videoclip van anderhalf uur

Ook onthult Tania dat de plannen voor filmopnamen rondom de opera steeds concreter worden. "We zijn al bezig met het bezoeken van locaties, maar eerst hebben we in september de audio-opnamen en dán de film – een anderhalf uur durende videoclip. Ik wil me er echt hard voor maken dat de opera, 200 jaar later, een klassieker is en blijft."

Meer over podcast De Stem

Voor NPO Radio 4 en de EO maakte Gerja Wolf, die zelf afstudeerde als conservatorium-zangeres en nu radiopresentator en stemacteur is, een serie verhalen over het geheim van een goede (klassieke) zangstem. Samen met Allard Amelink gaat ze op zoek naar wat onze stem bijzonder maakt, hoe je een goede zangstem fit houdt en wat de houdbaarheidsdatum is van een zangstem.

#4 - Tania Kross: warme diepte en glinsterende hoogte

Ster advertentie
Ster advertentie