Naar homepage
Actueel

In memoriam Reinbert de Leeuw

  1. Klassiekchevron right
  2. In memoriam Reinbert de Leeuw

Componist pianist en dirigent Reinbert de Leeuw is vrijdag 14 februari op 81 jarige leeftijd overleden. Reinbert de Leeuw was muziek. Hij richtte het Schönberg Ensemble op, kende megasucces met zijn opnames van Saties pianowerken, componeerde, dirigeerde, bewonderde en inspireerde. Recent is hij gefascineerd door de Passies van Johann Sebastian Bach.

Beluister hier Reinbert de Leeuw als pianist, dirigent én als componist.

Reinbert de Leeuw als pianist

Het zijn de interpretaties van de werken van Erik Satie waarmee Reinbert de Leeuw als pianist bekendheid krijgt. De Leeuw is daarmee ook een belangrijke pleitbezorger van het werk van Satie in Nederland. Zijn vaak extreem langzame uitvoer van de stukken maken de cd-opnames ongekend populair.

Reinbert de Leeuw als dirigent

De poëtische klankwereld van de Hongaarse componist György Kurtág is van een betoverende schoonheid. Daarom nam dirigent Reinbert de Leeuw het initiatief om in nauwe samenwerking met de componist al zijn stukken voor ensemble op cd vast te leggen. Dit concert is een eerbetoon aan Kurtág, een van de grootste componisten van de 20e eeuw

Collegium Vocale Gent, kamermuziekensemble Het Collectief en dirigent Reinbert de Leeuw laten een minder bekende kant van de Tsjechische componist Leos Janacek horen. Janacek is in het westen vooral bekend van zijn instrumentale werk en zijn opera’s, maar in Tsjechië geldt hij als koorcomponist bij uitstek.

Reinbert de Leeuw dirigeert de Nederlandse première van de Vierde Symfonie Henryk Górecki. Die symfonie zou aanvankelijk in 2010 in première gaan, ook in de Matinee. Maar Górecki wordt ernstig ziek en overlijdt in november van dat jaar. Zijn eveneens componerende zoon Mikołaj heeft het werk voor uitvoering gereedgemaakt.

60 jaar lang wist Reinbert het publiek en zijn musici te betoveren en met zijn kennis en kunde te enthousiasmeren voor de muziek en de componisten waarin hij in geloofde. Van John Cage tot John Adams, Van Olivier Messiaen tot Claude Vivier. De Leeuw was een muziekontdekker.

Hoewel we De Leeuw vooral kennen van zijn moderne klassieke muziek, voert hij in 2016 met het Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque de Matthäus-Passion op. Een stuk dat ver van alles staat dat hij tot die tijd heeft gemaakt. Bach is immer symbolisch voor de klassieke muziek waar De Leeuw zich al die jaren tegen heeft verzet.

Reinbert de Leeuw als componist

En tot slot Reinbert de Leeuw zelf als componist. In 1974 lijkt de Leeuw het componeren vaarwel te zeggen met het grootse orkestwerk Abschied. Maar hij componeert hierna nog de opera Axel, samen met Jan van Vlijmen, en maakt bewerkingen van romantische meesterwerken. Zijn op Schubert en Schumann geïnspireerde liederencyclus Im wunderschönen Monat Mai wordt wereldberoemd.

Ook in zijn eerste orkestwerk in vier decennia grijpt De Leeuw terug op bestaande modellen: Wagners laatste pianostuk en de Vioolsonate van Galina Oestvolskaja. Der nächtliche Wanderer is vernoemd naar het gelijknamige gedicht van Friedrich Hölderlin.

Ster advertentie
Ster advertentie