Actueel

Podcast: Reinbert de componist

  1. Klassiekchevron right
  2. Podcast: Reinbert de componist

NTR-presentator Hans Haffmans sprak met dirigent, componist, pianist en hoogleraar Reinbert de Leeuw. En Reinbert kreeg carte blanche: er waren geen voorgesprekken, er waren geen afgebakende onderwerpen en er was geen gespreksagenda. In deze tweede aflevering vertelt Reinbert over zijn werk als componist.

Composities

Reinbert de Leeuw krijgt vanaf zijn zesde levensjaar pianoles. Hij begint dan al snel met het schrijven van zijn eigen composities. Toch is het componeren van eigen werk een gevoelig punt: lange tijd voelde Reinbert zich er erg onzeker over.

“Ik heb mezelf zo’n beetje toegesproken: óf je moet er nu mee ophouden om allerlei meesterwerken alleen maar in je hoofd te componeren want dat is verspilde moeite, óf neem nou maar weer dat papier.

Toen besloot ik nog één keer iets op te schrijven. Nou, dat heb ik wel geweten!"

Na veel aarzelingen en innerlijke strijd componeert Reinbert de Leeuw nog één keer een groots opgezet orkestwerk: Der nächtlige Wanderer. De première in de NTR Zaterdagmatinee was een eclatant succes.

Podcasts

De podcast is onderdeel van een serie waarin allerhande onderwerpen langskomen: De Leeuws jeugdhelden, de cruciale ontmoetingen met componisten Olivier Messiaen en György Kurtág, en het zelf componeren van grote orkestwerken. Maar de rode draad is Johann Sebastian Bach, met als focus Reinberts recente fascinatie voor de Bachpassies.

Beluister hier de podcast met Reinbert de Leeuw.

Ster advertentie
Ster advertentie