Actueel

Mezzosopraan Merel Huizinga Amsterdammer van het Jaar 2019

  1. Klassiekchevron right
  2. Mezzosopraan Merel Huizinga Amsterdammer van het Jaar 2019

Mezzosopraan Merel Huizinga mag zich Amsterdammer van het Jaar 2019 noemen. Deze eretitel heeft zij ontvangen voor haar inzet voor de stichting Philomela. Deze stichting zorgt ervoor dat klassieke muziek voor iedereen toegankelijk wordt.

De stichting Philomela werd twaalf jaar geleden opgericht en wil voornamelijk bewoners van zorginstellingen, scholieren, buurtbewoners en migranten bereiken met klassieke muziek. De stichting organiseert jaarlijks ongeveer zeventig concerten. Hiermee wordt klassieke muziek voor iedereen toegankelijk, ongeacht inkomen, leeftijd of afkomst. Over de voorstellingen in verzorgingshuizen zei Huizinga onlangs in het Eindhovens Dagblad: “Sommigen hebben maanden niets gezegd of alleen wartaal uitgeslagen, maar leven weer op als wij voor hen spelen. Dan vragen ze aan de pianist: "wil je een biertje?""

Ook organiseert Huizinga projecten voor kinderen in achterstandswijken, die vaak geen muziekles krijgen. Voor vluchtelingen heeft ze het Zwaluwenkoor opgericht. “Vluchtelingen kunnen vaak mooier zingen dan Nederlanders,” zegt ze. “Maar ja, het gaat er eigenlijk helemaal niet om dat het mooi is, maar dat ze elkaar ontmoeten.”

Achtergrond

Merel Huizinga was als klein meisje al zeer muzikaal. Ze heeft zelf piano leren spelen, omdat ze de stukken van Bach graag wilde kunnen spelen. Naast kunstgeschiedenis en muziekwetenschappen studeerde Huizinga ook klassiek zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Huizinga zingt graag muziek van Schubert, Mozart en Bizet.

"Ik geloof echt in de kracht en de schoonheid van muziek. We dragen allemaal muziek of liedjes met ons mee die ons verbinden met onze jeugd of met een bijzonder moment."

Voor de verkiezing Amsterdammer van het Jaar zijn 22.000 stemmen uitgebracht. Huizinga ontving een kwart van de stemmen.

Foto: Jurre Rompa

Bron: Parool

Ster advertentie
Ster advertentie