Actueel

In Brandpunt+: Pieter Jan Leusink beschuldigd

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. In Brandpunt+: Pieter Jan Leusink beschuldigd

In het programma Brandpunt+ vertellen vier vrouwen die intensief gewerkt hebben met Leusink anoniem hun verhaal. Ze doen dit in Brandpunt+ omdat ze het gevoel hebben dat ze nergens anders terecht kunnen en vinden dat de praktijken van Leusink moeten stoppen:

Liesbeth Staats, programmamaker bij Brandpunt+, vertelt over de aantijgingen in De Ochtend van 4:

Pieter Jan Leusink

Pieter Jan Leusink is dirigent en oprichter en eigenaar van ‘The Bach Choir and Orchestra of the Netherlands’. Juist door die machtige positie van werkgever en creatief leider kon Leusink volgens de vrouwen ongestoord zijn gang gaan.

'Er is geen raad van toezicht, er is niemand bij wie je terecht kunt, bij wie je kunt klagen. Dat maakt je erg kwetsbaar.'

Onafhankelijk van elkaar verklaren de vrouwen tegenover Brandpunt+ dat er binnen het orkest van Leusink sprake is van een angstcultuur. Hij heeft volgens de vrouwen een zeer onorthodoxe aanpak waarbij hij hun mentale en fysiek grenzen overschrijdt.

Ongewenst gedrag

De redactie van Brandpunt+ werd verteld dat hij vlak voor een concert op billen zou hebben geslagen, vrouwen ongewenst en onverwacht op de mond zou hebben gezoend en hun borsten zou hebben betast. Daarnaast zou hij vrouwen hebben gevraagd bij hem in Elburg te logeren en te repeteren. Tijdens deze logeerperiodes zou hij volgens onze bronnen seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond.

'Door de hele situatie heeft 'ie ook een keer wel aan me gezeten en zijn hand in mijn broek gestopt.'

De vrouwen vertellen dat zij het moeilijk vonden tegen hem in te gaan:

'Toen zei hij, hij deed het klinken alsof, als ik niet op die manier wilde werken dat al mijn andere opties vreselijk zouden zijn. (…) dat ik waarschijnlijk zou eindigen als lerares en steeds verder en verder verwijderd zou raken van mijn droom.'

Reactie

De redactie van Brandpunt+ heeft dirigent Leusink uitgebreid de gelegenheid gegeven te reageren op de getuigenissen. Hij laat bij monde van zijn advocaat weten:

'De heer Leusink ontkent de aantijgingen. Hij beschouwt deze als roddel, achterklap en onwaarheden, terug te voeren op meningsverschillen van zakelijke aard.'

De gehele verklaring van de heer Leusink is terug te lezen op www.brandpuntplus.nl

Voor deze reportage heeft Brandpunt+ 20 verschillende musici (17 vrouwen en 3 mannen) gesproken die verspreid over de afgelopen 10 jaar voor Leusink hebben gewerkt. Door het onderzoek van Brandpunt+ zijn meerdere vrouwen nu naar het recent opgerichte meldpunt Mores online gestapt.

Ster advertentie
Ster advertentie