Actueel

Ensemble Correspondances: de Zonnekoning danst

  1. Klassiekchevron right
  2. Ensemble Correspondances: de Zonnekoning danst

Programma
Ensemble Correspondances onder leiding van Sébastien Daucé met Le Concert royal de la nuit

28 augustus in TivoliVredenburg

Bekijk en beluister het concert

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

dinsdag 28 augustus 2018

Omroep

AVROTROS

Componisten

Antoine Boesset, Francesco Cavalli, Michel Lambert, Jean de Cambefort, Louis Constantin

Uitvoerenden

Benserade, Isaac de (Tekstschrijver), Benserade (Tekstschrijver), Isaac de (Tekstschrijver), Sébastien Daucé (Dirigent), Ensemble Correspondances

Tijdperken

Vroeg barok, Barok

Locatie

TivoliVredenburg, grote zaal, Utrecht

Spektakel
Het was een groot spektakel dat een betoverende indruk heeft gemaakt: het beroemde Concert royal de la nuit, gedanst door Lodewijk XIV toen hij 15 jaar oud was. Zeven avonden lang werd het uitgevoerd in 1653 in het Louvre. De aristocratie was in grote getale aanwezig, net als ambassadeurs uit heel Europa en de burgerij uit Parijs. Ensemble Correspondances brengt dit historische spektakel tot leven op het Festival Oude Muziek.

Zonnekoning
En het was ook precies de bedoeling dat dit ballet grote indruk zou maken. Het was bedacht in persoonlijke opdracht van kardinaal Mazarin, die pas was teruggekeerd na de onrusten van de Fronde, een opstand van edelen en anderen tegen de jonge koning Lodewijk. Concert royal moest een promotiemiddel voor de koninklijke macht zijn: alles in het ballet draait om de opkomst van de zon - de zonnekoning. De bedoeling was om respect af te dwingen bij hooggeplaatste personen in het koninkrijk en om indruk te maken op de Parijzenaars. Door middel van de buitenlandse gasten moest deze boodschap over de hele wereld verspreid worden.

Historisch
Historici zijn het erover eens dat het Concert royal een van de belangrijkste evenementen was van Lodewijks regering, en dat het politiek en muzikaal toonaangevend was. Het is lastig om uit te vinden welke componisten precies meewerkten aan de muziek voor de hofballetten in deze vroege jaren van Lodewijk de Veertiende. Voor het Concert royal is slechts één naam bekend, namelijk die van Jean de Cambefort. Maar zeker is dat veel andere componisten eraan meewerkten. In deze reconstructie van het Festival Oude Muziek klinkt ook muziek van de Italianen Francesco Cavalli en Luigi Rossi.

Beluister de hele uitzending
Het concert is uitgezonden in het Zomeravondconcert op 28 augustus.

Terug naar de overzichtspagina van Festival Oude Muziek Utrecht

Ster advertentie
Ster advertentie