Actueel

Hans Haffmans' favoriete uitvoeringen: Boléro van Ravel

  1. Klassiekchevron right
  2. Hans Haffmans' favoriete uitvoeringen: Boléro van Ravel

Presentator Hans Haffmans belicht deze week elk dag één van zijn favoriete uitvoeringen onder leiding van Bernard Haitink.

Over de Boléro van Ravel, uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink, zegt Hans Haffmans het volgende.

"Ravel was gefascineerd door klokken en uurwerken. Dat hoor je terug in veel van zijn werken. In de opera L’heure espagnole draait het zelfs om een klokkenmaker en zijn overspelige echtgenote. De tijd tikt in Ravels muziek, ook in de Boléro. In de opname uit 1976 met het Concertgebouworkest geleid door Bernard Haitink hoor je een diepgang in dit populaire werk die je zelden tegenkomt. Het is niet zo maar een muzikale truc die Ravel uitwoont, het is ook niet zo maar de tijd die al vrolijk dansend wegtikt. Er zit een onderlaag van melancholie verborgen in deze magistrale lezing. Je hoort bijna het noodlot van de wegtikkende tijd. Bovendien is de klank van het orkest heerlijk ouderwets warm en rond en subtiel. Een uniek document."

Luister hier naar de uitvoering:

Ster advertentie
Ster advertentie