Actueel

Soundtrack van de zomer: Hein van Eekert

  1. Klassiekchevron right
  2. Soundtrack van de zomer: Hein van Eekert

Deze zomer gaan we op zoek naar de mooiste klassieke muziek voor dit jaargetijde: onze Soundtrack van de zomer. Aan welk muziekstuk heb je een zomerse herinnering en welk verhaal hoort daarbij? Laat het ons weten! Stuur een berichtje via de app of mail ons op zomer@radio4.nl

Welke muziek hoort volgens Hein van Eekert bij de Soundtrack van de zomer?

Hein van Eekert kiest voor Daphnis et Chloe van Maurice Ravel: "Voor mij ademt het de sfeer van Griekenland: de zon, in al zijn vormen, zit ongeveer in elke maat van die muziek."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daphnis et Chloé
Het ballet is gebaseerd op een liefdesverhaal van Longus, een Griekse schrijver uit de tweede eeuw. Het verhaal gaat over een romance tussen de geliefden Daphnis en Chloé uit de herderswereld waarbij Daphnis te maken krijgt met mede aanbidder Dorcon en Chloé wordt ontvoerd door een stel piraten. Na de nodige verwikkelingen komt het aan het einde allemaal goed.


Ravel
Maurice Ravel componeerde de muziek van Daphnis et Chloé speciaal voor het ballet. Hij schreef de score in opdracht van Sergej Diaghilev, directeur van de Ballets Russes. Ravel begon aan de compositie in 1909 en werkte er maar liefst drie jaar aan. Het is een werk voor groot orkest. Ravel voegde ook een woordloos koor toe. Diaghilev schrapte dit koor voor een Londense productie in 1914, tot woede van de componist.

Ster advertentie
Ster advertentie